Minden korábbinál nagyobb, évtizedenként 0,2 Celsius-fok feletti sebességre gyorsult az ember okozta globális felmelegedés – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Polar,Bear,On,An,Ice,Floe
Fotó: Shutterstock

A Leedsi Egyetem nemzetközi klímakutató intézet (Priestley International Centre for Climate) vezette vizsgálat megállapításai szerint a globális földfelszíni átlaghőmérséklet a 2013–2022 közötti évtizedben átlagosan 1,14 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kezdetének szintjét, 2022-ben pedig már 1,26 Celsius-fokkal. A 2010–2019-es időszakot tekintve még 1,07 Celsius-fok volt az eltérés a bázisidőszakhoz képest.

Az indikátorok alapján az emberi tevékenység okozta felmelegedés évtizedenként több mint 0,2 Celsius-fokos sebességgel halad előre

– emelték ki az Earth System Science Data című szaklapban közölt tanulmányban.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) Értékelő jelentésének legutóbbi, 2022-ben megjelent kiadásában rögzített állapotokhoz képest is jelentős változás tapasztalható – emelték ki. 

A globális felmelegedés példátlan gyorsasága annak tulajdonítható, hogy minden korábbinál nagyobbra, 54 gigatonnára emelkedett az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátásának éves átlaga, 

az aeroszolok (például a korom és a kén-dioxid) légköri hűtő hatása pedig csökkent.

Ám vannak arra utaló jelek is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése lassul – tették hozzá, kiemelve, hogy a tervezett platform révén az évente frissített adatokkal jól nyomon lehetne követni az éghajlatra gyakorolt emberi hatás alakulását a kritikus 2020-as évtizedben.

Maszkviselésre szólítják fel a New York-i lakosokat a szennyezett levegő miatt

Maszkviselésre szólítják fel a New York-i lakosokat, mivel továbbra is érvényben maradnak a levegőminőségi riasztások – írja a The Guardian. Az embereket arra kérték, hogy vegyenek maszkot, hogy megóvják a tüdejüket a belélegzett szennyezett levegőtől. Csütörtöktől egymillió N95-ös maszkot bocsátanak rendelkezésre az állami intézményekben – közölte Kathy Hochul, New York kormányzója a twitteren. A kanadai erdőtüzek miatt helyi idő szerint szerda délután terítette be New York városát sűrű, narancssárga füst, gyakorlatilag néhány száz méteresre csökkentve a látótávolságot.