Ukrajnának legalább a tél végéig jelentős áramhiánnyal kell szembenéznie, mivel az energetikai infrastruktúrája képtelen stabilizálódni a hónapok óta tartó folyamatos orosz rakétatámadások után – írta a Reuters.

Fotó: AFP

Volodimir Kudricskij, az állami tulajdonú Ukrenergo vezetője elmondta, hogy bár országszerte példátlan javítási kampány folyik, és a tervezett munkálatok 50-60 százalékát elvégezték, az ország helyzete továbbra is kritikus.

Az idén súlyos energiahiányra számítunk, ennek pedig a forrásai ismertek: a hő- és vízerőműveinket folyamatosan bombázzák, több teljesen elpusztult, miközben a lakosság fogyasztása nem csökkent jelentősen 

– nyilatkozta Kudricskij az online sajtótájékoztatón. Azt is elmondta, hogy az elosztó hálózatok, különösen a nagyvárosokban és a frontrégiókban súlyosan károsodtak, mivel ezek voltak az orosz támadások fő célpontjai.

Az atomerőművek egyes blokkjai jelenleg sincsenek használatban, mivel a javítási munkálatok mellett többet biztonsági okokból is le kellett állítani. És bár a hidegebb hónapokban ezek mind munkába állnak, az ország ellátásához ezek nem lesznek elegek.

Ukrajna energetikai infrastruktúrája eddig túlélte a gyakori rakéta- és dróntámadásokat, amely áramkimaradásokat és tervezett áramszüneteket eredményezett, amely a városokat a tél folyamán órákra sötétségbe borította.

A gyors javítások és a Kijev nyugati partnerei által több ezer példányban küldött berendezések segítettek a lakosoknak és a vállalkozásoknak az alkalmazkodásban. Kudricskij szerint a javítások üteme az idén hatszor-hétszer gyorsabb volt, mint a 2022. februári orosz invázió előtti átlag.

Az Ukrenergo már mintegy 900 millió euró külföldi finanszírozást kapott a javításokhoz, ám a vállalat a következő téli szezonra is további támogatást keres.

Kudrickij nem volt hajlandó számadatokat közölni a meglévő áramhiányról, de azt mondta, hogy Ukrajnának áramot kell importálnia más európai országokból, valamint további erőműveket kell hozzáadnia ahhoz, hogy képes legyen egyensúlyba hozni a rendszert.