Az Egyesült Államok és Irán között ideiglenes megállapodás születhet, melynek keretében a szankciók enyhítéséért cserébe Irán is visszavesz urándúsítási programjából – tudta meg a Middle East Eye egy iráni tisztviselőtől és egy másik, a tárgyalásokra rálátó forrásától.

A lap informáiói szerint az egyeztetésekre közvetlenül az Egyesült Államokban került sor, ami nagy előrelépés a diplomáciai folyamatban, ám Washington egyelőre húzódozik attól, hogy visszalépjen a 2015-ös megállapodásba. Az iráni delegációt az ország nemrég kinevezett ENSZ-nagykövete, a szaúdiakkal történő megállapodásban is nagy szerepet játszó Amir Szaid Iravani vezette, míg az amerikai delegáció élén Robert Malley, Iránért felelős különleges megbízott állt.

IAEA director Rafael Mariano Grossi visits Iran
TEHRAN, IRAN - NOVEMBER 23: Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Mariano Grossi meets Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian in Tehran, Iran on 23 November 2021. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Raphael Grossi, a NAÜ elnöke és Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter tavaly.
Fotó: AFP

A megbeszélések során számos személyes találkozóra is sor került Iravani és Malley között, és sikerült haladást is elérniük a feleknek, akik egy ideiglenes megállapodást is kidolgoztak. Ezt most a feljebbvalóik felé továbbítják.

A megállapodás értelmében Irán felhagyna az urán 60 százalék fölé történő dúsításával, és együttműködne a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Cserébe 

enbgedélyeznék napi egymillió hordó olaj exportját Irán számára, és elérhetővé tennék az ország befagyasztott eszközeit is Teherán számára.

A kétoldalú tárgyalásokon túl a források szerint Katar is fontos szerepet játszott, feloldva például különböző, banki ügyletek kapcsán felmerülő problémát. Az előrelépés ellenére a végső döntés az iráni vezetés kezében van, akik felé Iravani továbbította a megállapodást. Azonban nem világos, hogy az iráni vezetés is rábólint-e az alkura.

Diplomáciai források szerint Teherán általában ellenezte a mostanihoz hasonló ideiglenes megállapodásokat, különösen Hasszán Rohani elnöksége idején, 2017 és 2021 között. A források szerint Malley azt is elmondta, hogy Joe Biden nem kíván visszatérni az eredeti, 2015-ös megállapodáshoz, melyből 2018-ban lépett ki az Egyesült Államok. A diplomata továbbá figyelmeztette az irániakat, hogy 

ha az ország megkezdi a 90 százalékos urán dúsítását, úgy az ügy a Külügyminisztériumtól a Pentagonhoz kerül.

Mindenesetre a lehetséges alkuról szóló hírek is szerepet játszhattak abban, hogy csütörtök délután csökkenésnek indultak az olajárak, és a korábbi emelkedésből több mint 3 százalékos zuhanásba váltottak.