Az ukrajnai orosz hadművelet miatt érzett csalódottság új lehetőséget biztosít az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) értesülések gyűjtésére egy héttel a Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai kudarcba fulladt oroszországi lázadása után – jelentette ki William Burns, a CIA igazgatója az angliai Ditchley Alapítvány éves előadásán.

A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) seal in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Ez az elégedetlenség egyedülálló lehetőséget teremt – hangoztatta Burns, tekintettel lehetséges ügynökök toborzására. Hozzátette: Nem fogják ezt a lehetőséget elmulasztani. Az amerikai kémfőnök úgy vélekedett, hogy a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin cselekedetei és nyilatkozatai élénk emlékeztetők arra, milyen bomlasztó hatással jár az orosz társadalmára és politikai rendszerre a háború.

Szerinte a háborúval kapcsolatos csalódottság további fejfájást fog okozni az orosz vezetésnek. A CIA az utóbbi hetekben kampányt indított a közösségi médiában, amellyel az Oroszországban élő embereket akarja elérni: a Telegramon és más üzenetküldő szolgáltatásokon egy felvételt is közzétettek arról, miként lehet rejtett módon és névtelenül kapcsolatba lépni az amerikai hírszerzéssel. Csak az első héten 2,5 millióan nézték meg ezt a videót.

A CIA figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne robbantsa fel az Északi Áramlatot

Sajtóértesülések szerint a CIA hónapokkal a gázvezeték elleni támadás előtt figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne semmisítse meg az Északi Áramlatot, miután az amerikai hírszerzést az akcióról információt kapott a holland katonai hírszerzéstől. Utóbbi, a MIVD egy meg nem nevezett ukrajnai forrástól júniusban kapott információkat az Északi Áramlat elleni „közelgő támadásról”, három hónappal az előtt, hogy tavaly szeptemberben robbanássorozat érte a vezetékeket.