Közélet

A CIA figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne robbantsa fel az Északi Áramlatot

A CIA állítólag hónapokkal az Északi Áramlat ellen támadás előtt tudott a szabotázsakcióról.

Sajtóértesülések szerint a CIA hónapokkal a gázvezeték elleni támadás előtt figyelmeztette Ukrajnát, hogy 

ne semmisítse meg az Északi Áramlatot, miután az amerikai hírszerzést az akcióról információt kapott a holland katonai hírszerzéstől.

A Politico cikke szerint a holland katonai hírszerző ügynökség, a MIVD egy meg nem nevezett ukrajnai forrástól júniusban kapott információkat az Északi Áramlat elleni „közelgő támadásról”, három hónappal az előtt, hogy tavaly szeptemberben robbanássorozat érte a vezetékeket.

A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) seal in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

A MIVD-hez érkezett terv szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok irányította az Északi Áramlat elleni hadműveletet, amelyben egy kis búvárcsoport vett részt egy vitorláshajón, és a tervek szerint a támadásra 2022. június közepén került volna sor. 

Tavaly szeptemberben az Oroszországot a Balti-tengeren keresztül Németországgal összekötő Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeket két robbantás rongálta meg, a svéd és a dán hatóságok szándékos szabotázsnak nevezték azokat. Bár a robbantások miatt gyorsan Oroszország felé mutogattak, a tettest azóta sem sikerült azonosítani. Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek nemrég adott interjúban tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

 

Elnök vagyok, és ennek megfelelően adok ki parancsokat

 

 – mondta. „Ukrajna nem tett semmi ilyesmit. Soha nem viselkednék így” – fogalmazott.   

Korábban az amerikai hírszerzési információk arról szóltak, hogy egy ukránpárti csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetéket, de arra nincs bizonyíték, hogy Zelenszkij vagy a közeli munkatársai részesei lettek volna a szabotázsnak, vagy hogy a csoportot az ukrán kormány utasította volna az akcióra.  

A több mint 1200 kilométer hosszú vezetékpár első eleme, az Északi Áramlat 1. megépítése több mint 12 milliárd dollárba került, és az Északi Áramlat 2. sem volt sokkal olcsóbb. A vezetékek megépítését több ország ellenezte, Ukrajna mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Lengyelország is a megépítésük és az azzal járó orosz gázfüggőség ellen érvelt.

 

Ukrajna Északi Áramlat CIA
Kapcsolódó cikkek