BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leállították a forgalmat a Krími hídon

Dróntámadás ért egy közeli lőszerraktárat, kiürítették a környéket.

A Telegram csatornára felkerült hatósági üzenet szerint ideiglenesen megtiltották a járművek mozgását a Krími hídon. A hídon és az ellenőrzési zónában tartózkodókat nyugalomra kérik, és arra, hogy kövessék a közlekedésbiztonsági személyzet utasításait. 

Distant,View,Of,New,Crimean,Bridge,In,Kerch,Strait
Fotó: Antoshka R.

A hídon hétfőn történt robbanásokban két civil vesztette életét, és a közúti átkelő egy részén le kellett állítani a forgalmat, amely azóta újraindult.
A TASZSZ beszámolója szerint a hatóságok ajánlásokat dolgoztak ki a Krími hídon közlekedő autósoknak, hogy mit kell tenniük riasztás esetén. Így például a járművezetőknek egyebek között azt tanácsolják, hogy kövessék a hangszórórendszer utasításait, ne hagyják el az autót, ne hajtsanak végre veszélyes manővereket, és a kijárat felé hajtsanak, továbbá arra kérik őket, hogy 

ne készítsenek felvételeket az eseményekről, és azokat ne terjesszék az interneten.

„A Kreml ismeri a Krími híd elleni támadás részleteit, tudjuk az okot, és tudjuk, hogy ki áll mögötte” – mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egy hétfői sajtótájékoztatón. A július 17-én, a kora reggeli órákban végrehajtott akciót kommentálta, amelyet szerinte ukrán drónok segítségével hajtottak végre.

A vasárnapi híd-leállítás hátterében az állhatott, hogy egy krími lőszerraktárat dróntámadás ért.

A hatóságok 5 kilométeres körzetben evakuálták a lakosságot. Szergej Akszjonov, a félsziget Moszkva által kinevezett kormányzója szerint a támadás nem okozott kárt és sérülés sem történt. Kijev egyelőre nem kommentálta a történteket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban múlt pénteken közölte, hogy a híd katonai célpont, ugyanis az orosz csapatok felvonulási területeként szolgál, azon rendszeresen hajtanak át orosz lőszerszállítmányokkal.

A Krími hidat – másik neve Kercsi-szorosi híd – az orosz állam építette a 2014-ben annektált Krím félsziget, illetve az orosz krasznodari határterület között. A műtárgyat 2018 májusában adták át, vasúti és közúti forgalmat is biztosít. Hossza 18,1 kilométer, a leghosszabb híd Európában. Mivel ukrán szemszögből az orosz agresszió és területfoglalás egyik jelképe, a háború kitörése óta stratégiai célpontnak 

tekintik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.