Nemzetközi gazdaság

A krími híd felrobbantása: a Kreml tudja, ki tette, és válaszcsapást ígért

Európa leghosszabb hídját bő fél éven belül másodjára robbantották fel. Putyin orosz elnök az esti órákra tanácskozást hívott össze.

„A Kreml ismeri a krími híd elleni támadás részleteit, tudjuk az okot és tudjuk, hogy ki áll mögötte” – fogalmazott a Kreml szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón. Dmitrij Peszkov a július 17-én, a kora reggeli órákban végrehajtott akciót kommentálta, amit szerinte ukrán drónok segítségével hajtottak végre.

Distant,View,Of,New,Crimean,Bridge,In,Kerch,Strait
Distant view of new Crimean bridge in Kerch strait
Krím, híd,
A krími hidat bő fél éven belül másodjára robbantották fel.
Fotó: Yakov Oskanov

Nem hétköznapi infrastruktúráról van szó, sem jelentőségét, sem pedig szimbolikáját tekintve. A krími hidat – másik nevén a Kercsi-szorosi híd – az orosz állam építette a 2014-ben annektált Krím félsziget, illetve az orosz krasznodari határterület között. A műtárgyat 2018 májusában adták át, vasúti és közúti forgalmat is biztosít.

Hossza 18,1 kilométer, amellyel a leghosszabb híd Európában.

Mivel ukrán szemszögből az orosz agresszió és területfoglalás egyik jelképe, a háború kitörése óta stratégiai célpontnak tekintik. Ennek megfelelően 2022. október 8-án egyszer már felrobbantották, aminek következtében részben összeomlott. Most tehát a második akciót is végrehajtották a híd ellen. Ennek során egy belgorodi házaspár az életét vesztette, lányukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A család éppen a félszigetre tartott.

Peszkov a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy további biztonsági intézkedéseket hoztak a hídra kiterjedően, a már meglévőket pedig szigorították. Az orosz hatóságok terrorcselekmény gyanújával indítottak vizsgálatot. Az orosz külügy korábban azt közölte: a támadás a kijevi rezsim részvételével zajlott az amerikai és a brit titkosszolgálatok támogatásával.

A robbanás a 145. pillérnél következett be. Az elsődleges vizsgálatok szerint az útpálya ugyan megsérült, de a támaszok stabilak. Újraindult a vasúti forgalom, ahogy a kompátkelő is üzemel. Az esti órákra Putyin elnök tanácskozást hívott össze a történtek miatt, de már kiadta az utasítást a károk helyreállítására. Peszkov azt mondta: a támadásra nem marad el az orosz válasz, de ezt nem címkézte fel külön. „A válaszunk a különleges katonai művelet minden egyes céljának az elérése lesz” – fogalmazott a Kreml szóvivője. 

 

felrobbantás krími híd támadás Kreml
Kapcsolódó cikkek