Egészen a jövő hét közepéig extrém forróság várható a Földközi-tenger térségében, Németország déli részén és az Alpokban. A tavalyi rekordmeleg után tehát a klímaváltozás az idei nyáron is extrém körülményeket teremt Európában, megterhelve az energetikai hálózatokat és az infrastruktúrát.

Seville,,Spain,-,July,13,,2011:unknown,Woman,At,The,Fountain
Andalúziában 44 Celsius-fokos hőség várható. Fotó: Free Wind 2014

A globális melegrekord már megdőlt, a héten pedig Olaszország után szerdán Spanyolországban is szinte elviselhetetlen hőséget, Andalúziában 44 Celsius-fokot jeleztek a meteorológusok. Az extrém forróság mindkét országba és az egész Balkánra a Szahara felől érkezik, és a szokásosnál hét fokkal nagyobb meleget okoz.

Németországban az ilyenkor megszokottnál öt fokkal többet, 34 fokot jeleznek szombatra, és a meleg miatt máris csökkenni kezdett Európa egyik legfontosabb vízi útjának, a Rajnának vízszintje. A vízállás szerdán a Mainz és Koblenz között fekvő Kaubnál március óta először süllyedt egy méter alá – ez azért irányadó érték, mert a település fontos kapcsolódási pont a rajnai hajózásban, és a folyó ezen a ponton nagyon sekély. 

A vízállás nem a víz szintjét, hanem a hajó merülését és ezáltal terhelhetőségét jelenti. Tavaly augusztusban negyven centiméter alá süllyedt Kaubnál, ilyen szintnél pedig már olyan kevés árut lehet egy hajón szállítani, hogy az gazdaságtalan – emlékeztetett a Bloomberg. A tavalyi fennakadások a becslések szerint fél százalékpontot faragtak le a német gazdasági növekedésből.

Kaubnál március óta először mértek egyméteresnél alacsonyabb vízállást.
Fotó: Yann Schreiber / AFP

Az előrejelzések szerint szokatlanul nagy meleg várható Kelet-Franciaországban is, emiatt korlátozni kell majd a Rhone folyó mentén fekvő két atomerőmű teljesítményét, figyelmeztetett szerdán azok üzemeltetője, az EDF. Ugyanez történt tavaly is, de akkor később szóltak, és a korlátozás több erőművet érintett.

Az időjárás miatt a 3,6 gigawattos Bugey és a 2,6 gigawattos Saint Alban erőmű áramtermelése július 13-tól, illetve július 16-tól várhatóan a felére csökken. Emeric de Vigan, a Kpler nevű árupiaci adatszolgáltató elemzője szerint azonban a korlátozásoknak a gyakorlatban valószínűleg kevés hatásuk lesz az áramellátásra és az árakra, a kibocsátás valószínűleg csak hétvégén vagy dél körül csökken majd, amikor csúcson van a napenergia-termelés.

FRANCE - BUGEY NUCLEAR POWER PLANT
Két Rhon melletti francia atomerőműben kel korlátozni a termelést.
Fotó: Hans Lucas / AFP

A következő hetekben azonban figyelemmel kell kísérni a helyzetet – tette hozzá a Reutersnek, mert 

szokatlanul korán van még ahhoz, hogy ilyen korlátozásokat vezessenek be.

Európa más részein, az Egyesült Királyságban és Skandináviában kellemesebb, de szintén nem az ilyenkor megszokott hőmérséklet várható a következő tíz napban a Maxar Technologies előrejelzése szerint. Miután a június volt a valaha legmelegebb a szigetországban, most Londonban például az átlagoshoz képest négy fokkal lesz hűvösebb.