Megnyitották a légoltalmi óvóhelyeket számos kínai városban, hogy a kánikula elől menedéket keresőknek enyhülést nyújtsanak, mivel az utóbbi napokban az extrém hőség az ország egyes részein emberéleteket is követelt már.

CHINA-SHAANXI-XI'AN-HEATWAVE-SHELTER (CN)(190815) -- XI'AN, Aug. 15, 2019 (Xinhua) -- Residents stay away from the summer heatwave in a bomb shelter in Xi'an, northwest China's Shaanxi Province, Aug. 15, 2019. (Xinhua/Liu Xiao) (Photo by Liu Xiao / XINHUA / Xinhua via AFP)
 A lakosok egy óvóhelyen lelnek menedékre a hőség elől Hszianban 2019. augusztus 15-én.
 Fotó: AFP

A napokban Hangcsouban, Vuhanban és Sicsiacsuangban is megnyitották az óvóhelyeket, hogy menedéket nyújtsanak a hőség elől a lakosságnak. 

A hatóságok a hőhullám miatt egészségügyi riasztást is kiadtak, és Pekingben, valamint az ország más hőség sújtotta területén is felfüggesztették a szabadban végzett munkákat.

A helyi hatóságok szerint Pekingben eddig két halálos áldozata volt a hőségnek. Saohszing egészségügyi hatóságai a pontos szám megjelölése nélkül szintén több halálesetről számoltak be.  

Az óvóhelyeken le lehet ülni, biztosítják a vizet, a hőguta elleni gyógyszereket, néhol wifit és televíziót is. 

Míg Kína északi részén pusztító hőség és aszály fenyeget, az ország déli részén az áradások miatt sok ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét. A héten már többször megdőlt a Föld globális átlaghőmérsékletének napi rekordja.