Közélet

Az orosz–ukrán háború 510. napja – friss hírek

Ma már nem él a korábbi egyezség, amely lehetővé tette, hogy az ukránok kihajóztassák gabonájukat. Az oroszok közlése szerint végleges az a döntésük, hogy nem újítják meg a megállapodást.

Oroszország tájékoztatása szerint végleges az a döntés, hogy nem újítja meg a tegnap lejárt fekete-tengeri gabonamegállapodást, további tárgyalásokat nem terveznek – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség. Az Egyesült Államok továbbra is együttműködik más országokkal a gabona Ukrajnából való kiszállítása érdekében, miután Oroszország megszakította részvételét a fekete-tengeri gabonaügyletben. 

Harvest grain in Stavropol Krai
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy Oroszország döntése „elfogadhatatlan”. Blinken hozzátette, hogy miközben Oroszország megpróbálja gátolni a tengeri gabonaexportot, az Egyesült Államok Ukrajnával és más országokkal együtt alternatív útvonalakat fog vizsgálni a közúti és vasúti számára – számolt be a The Guardian.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára jelezte, hogy Oroszország kilépése a fekete-tengeri gabonaegyezményből azt jelenti, hogy az ENSZ és Moszkva között az orosz gabona- és műtrágyaexport megkönnyítésére irányuló egyezmény megszűnt.

Samantha Power, az Egyesült Államok segélyszervezeti vezetője hétfőn több mint 500 millió dollár (380 millió font) humanitárius segélyt jelentett be ukrajnai látogatása során, miközben „súlyos megdöbbenésének” ad hangot amiatt, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri gabonaszállítással kapcsolatos megállapodásban.

Közben megnyílt a részleges közúti forgalom a krími híd egyik sávjában hétfőn késő este – közölte Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettes a Telegram-csatornáján, csaknem 24 órával azután, hogy két robbanás súlyos károkat okozott a hídban, két ember meghalt, egy gyerek pedig megsérült.

A The Kyiv Independent tájékoztatott, hogy az ukrán Déli Műveleti Parancsnokság frissítése szerint július 18-án éjjel az orosz erők dróntámadásokat indítottak Odessza, Mikolajiv és Herszon megye ellen. Mikolajiv polgármestere, Olekszandr Sienkevics hivatalos Telegram-csatornáján közölte, hogy a támadást követően tűz keletkezett a városban. Számos robbanásról számoltak be a déli kikötővárosban, Odesszában is.

Július 18-án éjjel a „kijevi rezsim 28 drónnal próbált terrortámadást végrehajtani” a Krím területén lévő objektumok ellen – erről az orosz védelmi minisztérium számolt be az iz.ru szerint.

Az orosz–ukrán háború tegnapi híreit itt olvashatja.

20:37

Akár hetvenéves oroszokat is behívhatnak

A katonai rendfokozattal rendelkező tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát öt évvel emelte meg az orosz parlament alsóháza kedden. A most elfogadott, a hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló jogszabály értelmében azok a férfiak, akik szolgálatukat további kötelezettségvállalás nélkül fejezték be, rendfokozatok alapján meghatározott kategóriák szerint 40., 50., illetve 55. életévükig ismét behívhatók.

19:55

Szijjártó béketárgyalásokat sürgetett az ENSZ-ben

Minden támadás, bírálat, hazugság és álhír ellenére Magyarország továbbra is az ukrajnai béke mellett fog érvelni, ugyanis minél később ér véget a háború, annál több ember fog meghalni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének ülésén kedden New Yorkban. Sajnálatát fejezte ki a fekete-tengeri gabonamegállapodás összeomlása miatt, mely destabilizálhatja az amúgy is törékeny helyzetben lévő országokat, újabb migrációs hullámokat és a terrorfenyegetettség erősödést kiváltva ezzel.

 

19:41

Ezrével szállítják a használt és kipofozott nyugati autókat Oroszországba a Kaukázuson keresztül

Jócskán nőtt ugyan a Ladák és a kínai új autók eladása Oroszországban, de többen még ma is inkább európai járműre vágynak, ők Örményországból szerzik be a felújított, használt kocsikat. Az örmény gazdaság alaposan felpörgött az Oroszországba irányuló reexporttól.

18:13

Újabb katonai segélyt küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok a következő napokban újabb, Ukrajnának szánt katonai segélyszállítmányt fog bejelenteni, amelynek értéke mintegy 1,3 milliárd dollár lehet.

15:35

Egyre intenzívebben támadják Belgorodot az ukrán erők

Saját területeinek visszafoglalása lassan halad, de az orosz területeket gyakran lövi az ukrán hadsereg. Belgorod és térsége gyakran robbanásoktól hangos. Július 17-én az ukrán hadsereg 92 lövedéket lőtt ki a Belgorodi területre

14:09

Valami készül: összevontak százezer oroszt katonát, megtámadhatják Kijevet – Putyin nagy győzelmet akar Bahmutért

Magas rangú ukrán katonák kiadták a figyelmeztetést, hogy áttörhet az orosz hadsereg Harkivnál, az ellenség 100 ezer katonát vont össze. Miközben az ellentámadás a déli frontra koncentrál, keleten ijesztő orosz haderő jelent meg.

12:21

Kínosan lassú az ukrán ellentámadás és ez már Washington szemét is szúrja

A reméltnél is jóval lassabban halad az ukrán ellentámadás, amely a megindítása óta eltelt hat hétben szinte minimális eredményt tudott csak felmutatni. Az ukránok az ellentámadásra kiképzett tucatnyi hadosztályból mindössze négyet vetettek be eddig, amerikai nyomásra pedig valószínűleg a többit is hamarosan harcba kell küldeni.

 

11:54

Áremelési kísérlet vagy külpolitikai nyomásgyakorlás volt a gabonafegyver bevetése?

A gabonapiac már korábban beárazta az ukrán exportot övező kockázatokat. Ráadásul, az ukrán gabona legnagyobb vásárlója Kína volt. Elemzők szerint valószínű a fekete-tengeri szállítások folytatódása.

08:54

Ukrajna drónesőt zúdított a Krím-félszigetre a krími híd felrobbantása után

Egy nappal azután, hogy egy dróntámadásban súlyosan megrongálódott a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-híd, Ukrajna majdnem 30 drónnal támadta meg a félszigetet – írják ukrán és orosz források.

08:36

Novemberig is eltarthat a krími híd javítása, ez pedig ukrán sikereket jelenthet a háborúban

Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a krími híd javítása akár novemberig is eltarthat. A hétfő hajnali ukrán dróntámadások jelentősen megrongálták a szerkezetét, így a híd most járhatatlan. Ez volt az orosz sereg déli főcsoportjának legfontosabb utánpótlási útvonala, ami nélkül Oroszország kénytelen Donyecken, Zaporizzsján és Herszonon keresztül eljuttatni a csapatainak az ellátmányt és a muníciót.

07:58

Az orosz mezőgazdasági vállalatok egymilliárd dollárt buktak a fekete-tengeri gabonaszerződésen

Egymilliárd dollár veszteséget termeltek az orosz mezőgazdasági vállalatok az elmúlt egy évben a fekete-tengeri gabonaszerződés miatt. Az Orosz Gabonaszövetség elnöke szerint ez csak a gabonából származó veszteség, a műtrágyát még hozzá sem számolták. Moszkva közölte, hogy hajlandó a megállapodás feltámasztására, ha a követeléseit a nyugati országok teljesítik.

07:57

Tizenkétezernél is többen érkeztek hétfőn Ukrajnából hazánkba

Az ukrán-magyar határszakaszon 6697-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5507-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

gabonaegyezmény Egyesült Államok orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek