Közélet

Az orosz–ukrán háború 511. napja – friss hírek

Az ukrán ellentámadás lassan halad. Oroszország új vadászgépeket vetne be. A gabonaalku továbbra is téma.

Az Amerikai Egyesült Államok további 250 millió dollár (mintegy 85 milliárd forint) támogatást ad Ukrajnának mezőgazdasága működőképességének fenntartására – jelentette be az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség (USAID) igazgatója. Samantha Power ukrajnai látogatásán közölte, hogy az összeget a kritikusan fontos mezőgazdasági infrastruktúra bővítésére szánják, ezek között öntözési rendszerekre, gabonatárolók építésére, átrakóhelyekre, valamint határ- és kikötői létesítményekre.

Military mobility of 56th Brigade in Donetsk Oblast
orosz–ukrán háború
Immár 511 napja dúl az orosz–ukrán háború.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

A szervezet közleménye szerint az ukrajnai mezőgazdaság ellenálló képességének fenntartására indított kezdeményezés (Agriculture Resilience Initiative-Ukraine – AGRI-Ukraine) keretében jut el az anyagi segítség, amely a mostani összeggel 350 millió dollárra emelkedik.

Az ukrajnai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kritikus fontosságúak a világ élelmiszer-ellátásában, és kulcsszerepet játszanak Ukrajna gazdasági helyreállításában – olvasható az USAID bejelentésében.

Samantha Power igazgató az Odessza kikötőjében kedden tett látogatásán egyben elítélte Oroszország hétfői döntését, amellyel felfüggesztette részvételét a fekete-tengeri gabonakezdeményezésben, amely az ENSZ és Törökország közvetítésével lehetővé tette az ukrán gabona exportját az elmúlt 11 hónapban.

Az oroszok szerint kockázatos dolog lenne az ukrán gabonaexport folytatása nélkülük. Figyelembe kell venniük az Oroszország kimaradásával járó kockázatokat azoknak, akik megpróbálják folytatni a gabonamegállapodás végrehajtását, mivel az ukrán gabonaexport útvonala a háborús övezet közelében halad – mondta kedden újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Nemcsak a tárgyalóasztalnál, a fronton is az elakadás a jellemző. Egyes hírek szerint kínosan lassú az ukrán ellentámadás, és ez már Washington szemét is szúrja. Az ukránok az ellentámadásra kiképzett tucatnyi hadosztályból mindössze négyet vetettek be eddig, ám amerikai nyomásra valószínűleg a többit is hamarosan harcba kell küldeniük.

 

21:18

Putyin orosz és csecsen szövetségeseinek osztogatja a lefoglalt nyugati vagyont

Jól menedzselt, nyereséges vállalatokról van szó, aki megkapja, könnyen megcsapolhatja a pénzforgalmat.

21:17

Afrikába tart a Wagner csoport, és aki ezt mondja, az maga Prigozsin

Egyelőre azonban a fehérorosz hadsereg kiképzését segítik a zsoldosok.

21:16

Az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását kérik a közép-európai országok

Az Európai Unió öt közép-európai tagja – köztük Magyarország – megállapodást írt alá Varsóban, amely jelzi, hogy továbbra is együttműködnek az ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia agrárminiszterei egyúttal arra kérték az EU-t, hogy az ezen országok által bevezetett importtilalom lehetőségét – mely szeptember 15-én járna le – az év végéig hosszabbítsa meg.

14:22

Mégis kihagyja a BRICS-csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin

A Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsa továbbra is érvényben van az orosz elnök ellen. Az előzetes tervekkel ellentétben Vlagyimir Putyin orosz elnök mégsem vesz részt a BRICS- (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság társulása) országok vezetőinek augusztus 22. és 24. között esedékes csúcstalálkozóján a Dél-afrikai Köztársaságban.

11:57

Brüsszel húszmilliárd eurót adna Ukrajna további felfegyverzésére

Egy elkülönített alapban, négy év alatt felhasználható, 20 milliárd eurós támogatási keretet nyitna az EU.

10:29

Tűz ütött ki egy krími katonai bázison

Kétezernél is több embert kellett evakuálni a tűzvész miatt. A tűz okáról egyelőre nincsenek információk.

07:36

Csaknem tizenkétezren érkeztek hazánkba kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6081-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5680-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 112 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

ukrán ellentámadás gabonaegyezmény orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek