BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA kazettás lőszereket küldhet Ukrajnába

A kazettás bombák veszélye, hogy a fel nem robbant lőszerek akár évekkel később is felrobbanhatnak.

Ukrajna hónapok óta kérte igényt tart fegyverekre a lőszerhiány miatt, ezért az Egyesült Államok kazettás lőszereket küldene Ukrajnának, hogy segítse az Oroszország elleni ellentámadást. 

A kazettás bombák – amelyeket több mint 100 ország betiltott – a fegyverek egy olyan osztályába tartoznak, amelyek több robbanótöltetet tartalmaznak. A Fehér Ház közölte, hogy sokáig halogatta a döntést, mert fennáll a veszélye annak, hogy a fel nem robbant lőszerek a civil lakosságot is veszélyeztethetik.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICTThe internal components of a 300mm rocket which appears to contained cluster bombs launched from a BM-30 Smerch multiple rocket launcher are embedded in the ground next to graves after shelling near the Memorial to the Victims of Totalitarianism in a forest on the outskirts of Kharkiv on March 23, 2022. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Fotó: AFP

Ukrajnának kifogyóban vannak a lőszerei, és szüksége van utánpótlásra, amíg az USA felpörgeti a hazai gyártást 

–  mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. 

A kazettás bombák azért ellentmondásosak, mert magas a meghibásodási arányuk, ami azt jelenti, hogy a fel nem robbant bombák évekig a földön maradhatnak, és később is felrobbanhatnak. A Pentagon megjegyezte, hogy Oroszország már eddig is használt kazettás bombákat Ukrajnában, jóval nagyobb hibaszázalékkal. 

 

Az amerikai kazettás lőszerek selejt aránya 2,5 százalék alatt van, ami messze elmarad az orosz kazettás lőszerek selejt arányától, amely becslések szerint 30-40 százalék között van

 

 – mondta el Sullivan. Az amerikai törvények tiltják az olyan kazettás lőszerek átadását, melyeknél a hibaarány meghaladja az 1 százalékot, de Joe Biden elnök megkerülheti ezt a szabályt.

Az ENSZ ellenzi a kazettás bombák használatát

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteki nyilatkozatában ismét felszólította az országokat, hogy ne használjanak kazettás bombákat –  írja a BBC

A kazettás bombák kis méretű gránátokat szórnak szét nagy területen, amelyek közül sok nem robban fel azonnal. Évekkel később is ölhetnek és csonkíthatnak, ezért használatukat azonnal be kell fejezni

– mondta Marta Hurtado, a hivatal szóvivője

Az amerikai törvényhozók közül is többen arra kérték a Biden-kormányt, hogy ne küldje el a fegyvereket, azzal érvelve, hogy a civilekre jelentett veszély felülírja a harctéren szerzett előnyt. 

A Biden-kormányzat új fegyvercsomagjának értéke 800 millió dollár (626,5 millió font) – jelentette a CBS News.

 

Borítókép forrása: AFP
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.