Közélet

Kiszivárgott a Wagner-vezér régebbi önéletrajza, érdekes dolgok derültek ki Jevgenyij Prigozsinról

Az Ukrajna ellen indított háború miatt reflektorfénybe került a Putyin séfjeként ismert Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója. A zsoldossereg vezére korábban egy vendéglátóhelyet üzemeltetett, amely kapcsolatban állt a Kremllel, innen a gúnyneve. Ma már a Wagner csoportról ismeri a nevét a világ, és az ukrajnai harcokban való részvétele miatt az egyik legismertebb orosz politikai szereplő lett belőle.

Sok mindent lehetett eddig is tudni Jevgenyij Prigozsin karrierútjáról az orosz politikai elit felé vezető úton. A zsoldosvezér azonban mindig ügyelt arra, hogy lehetőleg a saját szája íze szerint alakítsa az őt körülvevő narratívát. Sok mindent homály fedett vele kapcsolatban, azonban egy nemrég kiszivárgott dokumentum sok kérdésről lerántja a leplet a Wagner csoport fejével kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin.
Fotó: Alekszej Druzsinyin / AFP

A háború kirobbanása után több orosz céget és ügynökséget is kibertámadások értek, és egy ilyen akcióban szivárgott ki Prigozsin egy régi önéletrajza. Az Intercept portálhoz eljutott ötoldalas dokumentumot 

a Capital Legal Services orosz ügyvédi iroda feltört e-mailjei között találták. 

Ez az iroda képviselte több ügyben is Prigozsint, például az ellene hozott európai szankciók elleni fellebbezésnél vagy a Wagner csoporttal való kapcsolatáról szóló amerikai cikkek esetében. A Capital Legal Services ügyvédei az Interpolnál és más nemzetközi rendőri szerveknél is lobbiztak azért, hogy Prigozsint távolítsák el a körözött személyek listájáról.

Az ötoldalas önéletrajzot a Capital Legal Services 2021 októberében csatolta egy e-mailhez, amikor a zsoldosvezérnek a Wagner csoporthoz köthető kapcsolatait akarták cáfolni. Azóta már nem titok, hogy ő alapította és vezeti a zsoldossereget. A dokumentum Prigozsin érdemeire helyezi a hangsúlyt, és számos információt közöl az életéből, illetve több anekdotát is tartalmaz a férfi tetteiről. Például az is kiderült, hogy 

Prigozsin régebben két fiával közösen írt egy fantasymesekönyvet, ezres példányszámban meg is jelent. 

Az önéletrajzban szó van Prigozsin vendéglátó vállalkozásáról, amelyen keresztül a Kreml több magas rangú tisztviselőjével, többek között Vlagyimir Putyinnal is jó kapcsolatban került.

Orosz tinédzserek százait tartóztatták le egy új szubkultúra miatt – videóval

Oroszországban az elmúlt hetekben megjelent egy új szubkultúra, amely a Kreml szerint destabilizálhatja az országot. A rendőrség tinédzserek százait tartóztatta le miatta, illetve folyamatosan razziáznak a városokban, különösen a plázák környékén. Az új trendet követő fiatalok magukat PMC Ryodan csoportnak nevezik, és könnyen felismerhetők jellegzetes öltözködésükről és hajviseletükről. A szubkultúrát és annak öltözködési stílusát egy japán manga ihlette.

Az önéletrajzban nem esik szó a Wagner csoportról, vagy hogy Prigozsin bármilyen kapcsolatban állna a szervezettel. A Wagner csoport szerepe kiemelkedő az orosz–ukrán háborúban, a Bahmut elleni offenzívát például a legképzettebb zsoldosaik vezetik. Emellett a csoport már évek óta jelen van több kontinensen is, ahol a helyi konfliktusokban vállalnak szerepet. Prigozsin sokáig tagadta, hogy köze lenne a szervezethez, azonban 2022 őszén nyíltan felvállalta a Wagnernél betöltött szerepét, és még el is kezdte reklámozni a zsoldossereget. 

Sokan Vlagyimir Putyin kihívójaként tekintenek a férfira, akinek a hatalma és hírneve egyre inkább veszélyezteti az orosz államfő pozícióját.

Az Intercept megkereste Prigozsin képviselőit a dokumentum hitelességével kapcsolatban, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták az abban leírtakat. A Capital Service Legal nem reagált a megkeresésre.

Prigozsin karrierje

A dokumentum nagy része megfelel annak, amit a világ eddig is tudott a zsoldosvezérről. Prigozsin 1961. június 1-jén született Szentpéterváron (akkor még Leningrád), anyja ápolónő, apja pedig bányamérnök volt. Kilencéves volt, amikor az apja elhunyt. Kezdetben sportolt, tehetséges síelőként ismerték, de egy sérülés miatt ezzel fel kellett hagynia. Ekkor egy sportiskolában kezdett síoktatóként dolgozni.

Fotó: AFP

1979-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott lopásért. Két évvel később 13 év szabadságvesztésre ítélték fegyveres rablás és csalás miatt, illetve mert kiskorúakat szervezett be bűncselekményekbe. A kiszivárgott dokumentum szerint Prigozsin rendszeresen megszegte a börtön szabályzatát, 1985-ben magánzárkába került. 1988-ban jó magaviselet miatt tíz évre mérsékelték a büntetését, és engedélyt kapott a börtönön kívüli munkára.

1990-ben, a szabadulása után egyetemre ment, és gyógyszerésznek tanult, de a tanulmányait nem fejezte be. Hamar megnősült, és három gyereke született. Az 1990-es években egy élelmiszerbolt-hálózatot vezetett. 1993-ban az Egyesült Államokba utazott, ahol elhatározta, hogy amerikai mintára oroszországi gyorsétteremláncot fog indítani. Ez oda vezetett, hogy egy hot dog büfékből álló hálózatot épített fel, amelynek a végén több mint száz egysége volt. 

Ebből kereste meg az első egymillió dollárját, amelyből további bárokat és éttermeket nyitott. 

2000-re Concord Management and Consulting név alatt tömörültek a vállalkozásai, amelyek menet közben építőipari érdekeltséggel is bővültek. Ekkor Vlagyimir Putyin megválasztása után közel került az orosz politikai elithez.

Az orosz kormány átveheti a fogolytoborzást, mivel a Wagner csoport kezd túl erős lenni

A Wagner csoport az ukrán háborúba való csatlakozása óta toborzott önkéntes katonákat az oroszországi börtönökből. A fogvatartottaknak kegyelmet vagy a büntetésük csökkentését ígérték, ha hat hónapot szolgálnak az ukrajnai hadműveletben. A hírek szerint az orosz védelmi minisztérium átveszi a fogolytoborzást a Wagnertől, miután a fronton Jevgenyij Prigozsin zsoldosseregének a befolyása egyre erősödik. A harcokból érkező rémhírek miatt egyre kevesebb elítélt csatlakozott a Wagnerhez.

A 2000-es években Prigozsin csillaga felfelé ívelt, vállalkozásai olyan híresek lettek, hogy ezeken keresztül személyesen találkozhatott olyan politikai személyiségekkel, mint George Bush és Bill Clinton volt amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök és Károly walesi herceg. Oroszországban ekkor nem volt olyan híresség vagy politikai vezető, aki ne lett volna kapcsolatban Prigozsinnal, 2003-ban az egyik éttermében ünnepelték Vlagyimir Putyin elnök születésnapját, majd 2008-ban Medvegyev beiktatási partija is nála volt.

A dokumentum kiemelte, hogy Prigozsin megkapta a Haza Érdemeiért kitüntetést, viszont 2016-ban felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára. 2018-ban a Concord Management and Consulting vállalatot megvádolták, hogy beavatkozott az amerikai választásokba. Az USA indítványára az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Prigozsin ellen, azonban ezt két év után visszavonták. Az Egyesült Államokban a zsoldosvezér továbbra is körözött személy, illetve azóta már elismerte, hogy 2018-ban valóban megpróbálták befolyásolni az amerikai választásokat.

 

Prigozsin Oroszország Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek