Miközben a horvát labdarúgás sikert sikerre halmoz,  a sportághoz szükséges infrastruktúra állapota folyamatosan romlik. 

A helyzet a fővárosban a legrosszabb, a nemzeti stadion egyes lelátói a 2020-as földrengés óta használhatatlanok, de délnyugati szomszédunk második legnagyobb sportlétesítménye, a spliti Poljud aréna is látott már szebb napokat. 

A horvát kormány nemrég elkötelezte magát a helyzet megoldása mellett, amelynek első lépeseként nemzeti jelentőségű létesítményé nyilvánította a két sportpályát. Az építésügyi tárca beszámolója szerint a következő hónapokban felmérik az épületek állapotát és azt követően döntenek a továbbiakról.

A kiszivárgott információk szerint borítékolható, hogy a Dinamo Zágrábnak is otthont fővárosi Maksimir stadiont elbontják,  mert az 1912-ben átadott, azóta többször átépített létesítmény kritikus állapotban van. Az viszont kérdéses, hogy az új arénát hol építik meg, a jelenlegi ugyanis egy olyan telken áll, ami az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat és a katolikus egyház közös tulajdona. 

Éppen ezért ahhoz, hogy új stadiont lehessen ott építeni, először velük kellene megállapodni. Az 1979-es Mediterrán játékokra épült Poljud aréna némiképp jobb állapotban van, ezért a hírek szerint a kagyló formájú spliti létesítmény esetében a kormány a teljes felújítás mellett dönthet. Ezenkívül 

a szaktárca egy edzőtábort is épít Zágráb közelében, a horvát válogatott ugyanis eddig külföldön, leginkább Szlovéniában készült a mérkőzéseire. 

Csodájára járnak az új arénának Horvátországban


Az eszéki stadiont irigyli az ország  

Miközben Horvátország jelentősebb sportlétesítményei lassan az enyészetté válnak, addig Eszéken egy valóságos stadioncsoda nőt ki a földből. 

A Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó csapat új otthonát 2019-ben kezdték építeni és az idén júniusra készült el. A 13 ezer néző befogadására alkalmas Opus Arénába az NK Osijek július 22-én játssza az első bajnoki mérkőzést, öt nappal később pedig a magyar kupagyőztest, a ZTE csapatát  fogadja a Konferencia liga selejtezőjében. A hivatalos megnyitóig viszont őszig várni kell, amikor is sajtóhírek szerint egy sztárcsapat ellen léphet pályára a kék-fehér hazai tizenegy. 

A modern, minden UEFA-követelménynek megfelelő stadion iránt országos szinten is nagy az érdeklődés, 

hiszen a többi sportlétesítmény a minőségét tekintve messze alulmarad az eszékitől. 

A Dráva partján épült sportpályára ráadásul a jövőben még több figyelem hárulhat, hiszen a zágrábi és a spliti stadion felújítása idején ez lesz az egyetlen olyan, ahol a nemzeti válogatott megfelelő körülmények mellett tud pályára lépni. 

Az első ilyen mérkőzést októberben rendezik meg, amikor a horvátok a törököket fogadják Eszéken.