Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok most már „szilárdabb alapokon állnak” – jelentette ki vasárnap Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki derűlátó volt négynapos pekingi útja után, amelynek célja a világ két vezető hatalma közötti feszültség enyhítése volt. A kínai fővárosba csütörtökön érkezett Yellent több magas rangú kormánytisztviselő, köztük Li Csiang miniszterelnök fogadta, a találkozókon a felek a két ország közötti nézeteltérések ellenére továbbra is több együttműködésre szólítottak fel.

US Treasury Secretary Janet Yellen press conference
Fotó: Mark R. Cristino

„Általánosságban úgy gondolom, hogy kétoldalú találkozóim – amelyek összesen mintegy 16 órán át tartottak – előrelépést jelentettek az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok szilárdabb alapokra helyezésére irányuló erőfeszítéseinkben” – mondta Yellen vasárnap az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón. Az amerikai pénzügyminiszter látogatását korábban megelőzte Antony Blinken külügyminiszter vizitje, amely a Joe Biden elnök vezette kormányzat azon törekvését jelzi, hogy kész stabilizálni a feszült kétoldalú kapcsolatokat.

„Mindkét nemzetnek kötelessége felelősségteljesen kezelni ezt a kapcsolatot: megtalálni a módját annak, hogy együtt éljünk és osztozzunk a globális jólétben” – mondta a pénzügyminiszter, hangsúlyozva a magas szintű kapcsolatok létfontosságát.

Hisszük, hogy a világ elég nagy ahhoz, hogy a két ország együtt tudjon működni.

A hivatalos kínai hírügynökség hangsúlyozta, hogy Janet Yellen és Ho Li-feng miniszterelnök-helyettes szombati találkozóján megállapodás született a kommunikáció és az együttműködés megerősítéséről a globális kihívások kezelése érdekében.

Bár az amerikai pénzügyminiszter vasárnap elismerte, hogy a két ország között „jelentős nézeteltérések” vannak, a pekingi megbeszéléseket közvetlennek, érdeminek és eredményesnek nevezte.