Jó hírt kapott a csalásért elítélt Theranos-vezér, Elizabeth Holmes, mivel a börtönbüntetését csaknem két évvel lerövidítették. Az amerikai Büntetés-végrehajtási Hivatal honlapján szereplő adatok alapján Holmes szabadulásának időpontjaként 2032. december 12-e van feltüntetve, azaz két évvel korábbi dátum, mint az eredeti ítélet szerint – adta hírül a The Guardian.

Elizabeth Holmes
Theranos
Elizabeth Holmes a vádlottak padján.
Fotó: Yichuan Cao / Northfoto

A hivatal szóvivője megerősítette a változást, de hozzátette, hogy a rabok magánéletére, biztonságára és biztonsági okokra hivatkozva több információt nem közölhet ezzel kapcsolatban.

Elizabeth Holmes az idén május 30-án jelentkezett a texasi Bryanben található minimális biztonságú szövetségi női börtönben, miután

2022 novemberében négyrendbeli befektetői csalás vádjával ítélték 11 év és három hónapos börtönbüntetésre.

A szabadulásának az új időpontja azt jelenti, hogy várhatóan kilenc évet és hét hónapot fog a rács mögött tölteni.

Az egykori Theranos-vezér óvadék ellenében szabadlábon volt azóta, hogy 2018-ban csalás vádjával vádat emeltek a vértesztelő cég vezetőjeként betöltött szerepe miatt. Ez alatt az idő alatt két gyermeke született élettársától.

Az Amerikai Egyesült Államokban a rabok büntetését csökkenthetik jó magaviseletért, a munkaköri feladatok elvégzéséért, a parancsok betartását, valamint a kábítószer-használati programok és más rehabilitációs tanfolyamok elvégzését – derült ki a Büntetés-végrehajtási Hivatal közleményéből. Ugyanakkor az ilyen módon megszerzett büntetés-mérséklés visszavonható vagy elveszíthető fegyelmi aggályok, illetve más szabálysértések miatt.

Az a csökkentés, amit Holmes kapott, összhangban van a szövetségi büntetési irányelvekkel, amelyek alapján a szövetségi bűncselekményekért elítélt raboknak a kiszabott büntetés legalább 85 százalékát le kell tölteniük abban az esetben is, ha jó magaviselet miatt mérsékelik büntetésüket.

A Theranos-vezér ügyvédjei egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. A büntetés időtartamának csökkentésére azt követően került sor, hogy Holmes társbűntársának, Sunny Balwaninak a 13 éves büntetéséből szintén két évet lefaragtak, a Büntetés-végrehajtási Hivatal honlapja szerint szabadulásának tervezett időpontja immár 2034. április elseje.

Holmest és Balwanit külön perben ítélték el a Theranos vezetőjeként végzett tevékenységük miatt. A cég egy több milliárd dolláros biotechnológiai vállalat volt, amely látványosan összeomlott, miután a Wall Street Journal tényfeltáró cikkéből kiderült, hogy ígéretesnek tűnő, az egészségügyet forradalmasító technológiája nagyrészt csalásra épült.

Az ítélet szerint Holmes büntetése nem ér véget a szabadulásával. A börtönbüntetés lejárta után három év felügyelt szabadlábra helyezéssel kell számolnia, ráadásul

452 millió dollár kártérítést kell fizetnie a csalás áldozatainak.

Azonban a bíróság az elítélt korlátozott pénzügyi forrásai miatt egyelőre elhalasztotta ezeket a kifizetéseket. Holmes ügyvédjei fellebbeztek a jelentős összegű kártérítés ellen, ez az eljárás már zajlik is.

Elizabeth Holmes életét és a Theranos bukását 2022-ben a Hulu nyolcrészes életrajzi drámában dolgozta fel The Dropout címmel.