Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt Belgorod régióban – írja a TASSZ Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó Telegram-csatornájára hivatkozva. A politikus megjegyezte, hogy az előzetes adatok szerint nem voltak áldozatok. Gladkov szerint az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg mintegy 70 lőszert lőtt ki a Belgorodi területen lévő településekre.

Emberek sétálnak egy ukrán katonai csapások által megrongált épület előtt az ukrán határ közelében fekvő Szebekino városában, Belgorod tartományban.
Fotó: AFP

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy három irányban, Donyeck, Krasznolimanszk és Dél-Donyeck körzetében próbálkoztak támadással az ukrán csapatok az utóbbi egy napban. Konasenkov szerint teljesen megsemmisítették a Herszon régióban található Antonyivszkij-hídnál lévő Antonyivszkij-szigeten partra szállt ukrán alakulatot.

Az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén elszenvedett ukrán embervesztséget mintegy 605 főre tette,

közülük 360-an Donyeck környékén estek el – írja az MTI. A megsemmisített haditechnikai eszközök és katonai célpontok között említett egyebek között nyolc harckocsit, több vontatott löveget, gyalogsági harcjárművet és hadianyagraktárat. Mint mondta, az orosz légvédelem lelőtt a zaporizzsjai Novo-Andrijivkánál egy ukrán Szu-25-ös csatarepülőgépet, valamint más térségekben négy HIMARS-rakétát, egy HARM-rakétát és 14 drónt.

A lengyel határőrség közleménye szerint szombaton 187-en próbáltak meg bejutni Lengyelországba Fehéroroszországból, ezért Varsó 500 rendőrt vezényel a Belarusszal közös határára – jelentette be Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitteren. A mostani kontingens a határt védő 5 ezer határőrhöz és 2 ezer katonához csatlakozik.

Ahogy arról a világgazdaság beszámolt, tizenkét napos szünet után szombat éjjel dróntámadás indult az ukrán főváros ellen. Ruszlan Kravcsenko, a főváros katonai parancsnokságának vezetője bejelentette, hogy három magánházban keletkezett kár – miután a lelőtt drónok darabjai a városra hullottak –, egy személy pedig megsérült. Kijevben és környékén szombat éjjel megszólaltak a szirénák, a légiriadó körülbelül egy óráig tartott.

A következő hetek döntők lehetnek az ukrajnai háborúban

Nagyon sok múlik a következő heteken és hónapokon az ukrajnai háború lezárását illetően – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora. Kirby szerint nincs jele, hogy a Wagner-zendülés változtatott volna a háború menetén. A svéd NATO-tagsággal kapcsolatos magyar országgyűlési döntésre reagálva elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is úgy véli, hogy Svédországnak a NATO-ban a helye és az ország már most is készen áll a csatlakozásra