Hatalmas, 13 kilométer hosszú torlódás alakult ki a megszállt Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Krími-híd orosz oldalán, miután a félsziget a háború és a feszült biztonsági helyzet ellenére továbbra is kedvelt úti cél az orosz turisták körében – jelentette a dpa német hírügynökség.

Distant,View,Of,New,Crimean,Bridge,In,Kerch,Strait
Distant view of new Crimean bridge in Kerch strait
Krím, híd,
Fotó: Yakov Oskanov

A Krímben nyaralni vágyó turisták csak vonattal vagy kocsival érhetik el a félszigetet, mert a háború miatt a repülők nem járnak.

A Krím kedvelt üdülőhely volt már a Szovjetunióban is, az ukrajnai háború kezdete óta azonban újból felélénkült a turizmus a félszigeten. 

A megnövekedett kereslet mögött a nyugati szankciók állnak, egyes országok ugyanis megtiltották orosz turisták nyaralási célú beutazását is, ezért egyre több orosz állampolgár választja a fekete-tengeri Krímet a nyári időszakban.

Az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi-szoroson átívelő hidat 2022 októberében támadás érte. A hidat február végére teljesen helyreállították. Az ukrán titkosszolgálat vezetője májusban arra utalt, hogy közük volt a támadáshoz. A mintegy 19 kilométer hosszú híd az Ukrajnában harcoló orosz erők számára is az egyik legfontosabb utánpótlási útvonal.

A Krímet 2014-ben szállta meg és csatolta el Oroszország, miután a félszigeten nemzetközileg el nem ismert népszavazást tartottak az Oroszországhoz csatlakozásról. A Krím elcsatolását a nemzetközi közösség nem ismeri el, és a félszigetet továbbra is Ukrajna területének tekinti.