Közélet

Heteken belül készen állhat az a kétezer ukrán katona, akiket a Krím bevételére képeznek ki

Szárazföldi harcászat mellett partraszállásra is kiképzik az egységet, több ezer katonát vethet majd be Kijev.

Néhány hónapon belül harcra kész lesz az az új ukrán hadosztály, amelynek több mint kétezer katonáját jelenleg is az Egyesült Királyságban képezik ki profi katonai szakértők. Az egység a szárazföldi harcászat mellett a partraszállást is gyakorolja, hiszen Kijev tervei szerint ez a csapat foglalja majd vissza a Krím félszigetet az azt 2014 óta megszállás alatt tartó oroszoktól. 

Fotó: Shutterstock

„A Krímet két úton: szárazföldön és a vízen keresztül tervezi Ukrajna visszafoglalni, de mellé jelentős légi támogatást is bevetnek majd. Az ehhez szükséges helikopterek és vízi járművek már rendelkezésre állnak” – mondta a Channel 24 csatornának Roman Sztivan katonai szakértő. Hozzátette: 

Az ezekkel való gyakorlatozás most is tart Angliában.

Az Unian című ukrán portál cikke szerint a hadosztály teljes felkészítése még néhány hétig tart, de nincs kizárva, hogy már augusztus végén, szeptember elején bevethető lesz a teljes csapat, és megindulhat a Krím bevételére irányuló hadművelet. A legtöbben szintén az őszt emlegetik mint lehetséges időpontot az offenzíva megindítására. 

Erre pedig azért lenne nagy szükség, mert amíg a Krímet biztonságban tudják az oroszok, addig erőiket Zaporizzsjára és a herszoni régióra koncentrálhatják. 

„Nem hagyhatunk orosz katonákat a Krímen. Ha nem biztosítjuk be a teljes hátországot, és az ukrán hadsereg úgy támad neki Donyecknek, akkor az oroszok ugyanazt a manővert hajthatják végre, mint tavaly az invázió kezdetekor, és hátba támadhatják az ukrán sereget, és akkor megint visszaszorulunk a Dnyeperen túlra” – mondta a szakértő. 

Brit sajtóértesülések szerint több mint kétezer ukrán fegyverest képeznek ki nyugati szakértők és tisztek, többek között a különleges erők tagjaitól is érkeztek kiképzők. 

 

partraszállás Kijev bevétel Krím
Kapcsolódó cikkek