Nemzetközi gazdaság

A Krímben csapna le az ukrán hadsereg, rakétarendszert és vadászgépeket kérne ehhez

ATACMS rakétarendszert és F–16-osokat kér Ukrajna. Kijev célja a tengerparti légvédelmi rendszerek és az orosz hajók megsemmisítése.

Az oroszok part mentén kiépített rakétarendszereinek és hajóinak megsemmisítéséhez nagy hatótávolságú fegyverekre van szükség, ezért ATACMS rakétarendszereket és F–16-os bombázókat szeretne kérni nyugati partnereitől – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán hadsereg légierejének szóvivője.

Fotó: AFP

Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint a szóvivő kiemelte, hogy Ukrajna nem tud olyan rakéták ellen harcolni, amelyeket Oroszország folyamatosan gyárt, még úgy sem, hogy a Moszkva ellen kivetett szankciók miatt csak a korábbinál kisebb volumenben tudja megtenni ezt. Úgy véli, hogy az oroszok támadó és védekező eszközeinek megsemmisítésére kell nagyobb hangsúlyt fektetni, főleg a Krím félszigeten. Ihnat hozzátette, hogy ehhez Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége, elsősorban ATACMS rakétarendszerekre és F–16-os vadászbombázókra. 

Kiemelte, hogy az ATACMS rakétarendszer elsősorban a földi célpontok megsemmisítésére specializálódott. Ezenkívül ahhoz, hogy megfelelően tudják használni őket, hírszerzési adatokra is szükség van, fel kell ugyanis mérni, hogy merre találhatók az ellenség védelmi rendszerei (azaz a potenciális célpontok), hogy hatékonyan elpusztíthassák őket.

Azt is megjegyezte, hogy az ukrán erőknek vannak ilyen jellegű információi, az orosz part menti rakétarendszerek és a kikötőkben állomásozó hajók elérhető célpontot jelentenének az ATACMS számára, azaz Kijev részéről minden adott lenne ahhoz, hogy lecsaphassanak az ellenségre.

Dróntámadás történt Moszkvában, az ukránokat vádolják

Az orosz fővárosban több épületet találat ért, és roncsokat is találtak. A dróntámadás során személyi sérülés nem történt.

 

ATACMS ukrán hadsereg Ukrajna F-16 Krím félsziget
Kapcsolódó cikkek