A helyi jogszabályok nyomon követése és az azokhoz való alkalmazkodás lehetővé teszi a szintetikus drogok nagyarányú értékesítését a piaci bevezetés és a jogi ellenőrzés közötti időszakban – ez derült ki Haller Józsefnek, a Drogkutató Intézet igazgatójának és a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Kriminálpszichológiai Tanszék vezetőjének tanulmányából, amely a ScienceDirekt című mértékadó nemzetközi folyóiratban jelent meg.

drogelkapás
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI (illusztráció)

A Magyar Tudományos Akadémia doktora által jegyzett dokumentum tízéves periódusban vizsgálta Magyarországon az úgynevezett kannabinoidok és katinonok jelenlétét. Ebben az időtartamban rendszeresen jelentek meg új szintetikus szerek a hazai piacon, az előbbiből félévente, az utóbbiból évente. A korábban nem ismert anyagok forgalmazása a bevezetésük után nőtt, majd a csúcspont elérése, a betiltásuk után gyorsan visszaesett – viszont a csökkenéssel párhuzamosan új szereket azonosítottak. Feltételezhető, hogy a forgalmazást az uniós szabályozás általános tendenciái vagy a nagy országok által bevezetett intézkedések irányították.

A tanulmány adatai arra utalnak, hogy Magyarországon és valószínűleg más országokban is két különböző stratégia létezik a dizájner drogok előállítására és kereskedelmére.

A kettő közötti választás több tényezőtől függhet, a gyors piaci változások által megkövetelt készségek rendelkezésre állásától kezdve a különböző piaci szegmensek költség-haszon értékeléséig.

A szerző példaként említi, hogy míg a kannabinoidoknál rövid idő alatt nagy mennyiséget értékesítettek, addig a katinonoknál a intenzitása nem volt összefüggésben a helyi szabályozással, volumene kisebb, de stabil maradt.

Az új pszichoaktív anyagokat a kábítószer-szabályozás kijátszása érdekében állítják elő. A szabályozási erőfeszítések vegyes sikere azonban arra utal, hogy a forgalmazásdinamikája nem teljesen ismert

– írta Haller József a tanulmány készítésének motivációjáról. A szakértő szerint a stratégiák tanulmányozása a szomszédos és a távoli uniós országokban segíthet a piaci események elemzésében és előrejelzésében.

Fotó: MTI