Újabb, az orosz hadsereget és a kulturális területet érintő szankciókat jelentett be csütörtökön a kanadai kormány, a büntetőintézkedések 39 természetes és 25 jogi személyt sújtanak. A külügyminisztérium szerint olyan orosz magánszemélyeket és szervezeteket szankcionálnak, amelyek katonai magáncégekkel állnak kapcsolatban, és támogatják az orosz csapatok harci tevékenységét Ukrajnában.

Daily Life In Richmond Hill
Fotó: NurPhoto via AFP

A szankciók az orosz Wagner magánhadsereget, az orosz nukleáris szektort, az Orlan-10-es felderítődrónokat gyártó vállalatot érintik. Ottawa emellett intézkedéseket hozott az orosz kulturális minisztérium, a tudományos és felsőoktatási tárca, a Tocska Bank és a Tele2 telekommunikációs cég ellen is. A szankcionáltak között vannak a Roszatom orosz energiavállalat vezetői, valamint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője és Prigozsin egyik segítője, Ivan Maszlov, akit az észak-amerikai ország felelősnek tart a Mali középső részén lévő Tourában 2022-ben elkövetett mészárlásért.

A büntetőintézkedések orosz énekeseket, színészeket és filmkészítőket, valamint az orosz kulturális szektorban működő szervezeteket és vezető tisztségviselőket – például a kulturális minisztert és a nagy múzeumok vezetőit – célozzák, mert a kanadai kabinet szerint népszerűsítik az orosz hadsereg tevékenységét. A kormány hangsúlyozza, hogy 2014 óta Kanada több mint 2600 oroszországi, fehéroroszországi, ukrajnai és moldovai személy, valamint szervezet ellen vezetett be szankciókat.

Kincs, ami nincs – Hol vannak az állítólag lefoglalt oroszországi pénzek?

Az ukrán újjáépítést fedező pénz oroszlánrészét – legalábbis az ottani várakozások szerint – a Nyugaton fellelhető eszközök, Oroszország állami tartalékainak egy része, illetve oroszországi magánszemélyek (oligarchák) vagyonának lefoglalásával szerzett pénzek képeznék. De megvan-e ez az oroszországi vagyon, ha igen, hol, és mennyi ez a fedezet, miként lehet hozzányúlni? A módszer a nemzetközi jog szerint nem elfogadott, aminek a jelentőségét a vastag pénztárcájú, az egész világról érkező betétesek szempontjából hiba lenne alábecsülni.