Közélet

Lebontották Puskin szobrát Ukrajnában

A városi tanács már korábban megszavazta az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Puskinnak már 28 szobrát távolították el Ukrajnában.

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin 19. századi orosz költő, az orosz irodalom klasszikusa és Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió hőse emlékművét – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtökön az Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadására hivatkozva.

Monument to Pushkin dismantled in DniproUKRAINE-CRISIS/
Fotó: AFP

A portál a Telegram-csatornáján fotókat tett közzé arról, ahogy a szobrokat leveszik a talapzatukról, és elszállítják egy teherautón. A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról.

A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Május 1-jén a helyi hatóságok a kulturális minisztérium hozzájárulását kérték 164 szovjet emlékmű eltávolításához az úgynevezett dekommunizációs törvény keretében. A tárca ennek nyomán törölte őket az ukrán emlékművek listájáról, de a poltavai városi tanács még nem kapott írásbeli engedélyt a bontási művelet megkezdésére.

Monument to Pushkin dismantled in DniproDNIPRO, UKRAINE - DECEMBER 19, 2022 - Municipal service workers dismantle a monument to a Russian poet Alexander Pushkin, Dnipro, eastern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Mykola Myakshykov / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben kezdődött a dekommunizációs törvény elfogadása után. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint 2500 emlékművet bontottak le, 900 települést és 50 ezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin-, 9 Gorkij-szobrot és 20, a szovjet felszabadítóknak állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, valamint 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet változtattak meg.

Communal workers dismantle a monument of Soviet military commander during World War II General Nikolai Vatutin in Kyiv, on February 9, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Fotó: AFP

Elkészült az ideiglenes átjáró a leszakadt kárpátaljai híd helyén

Nemcsak a háború veszélyes az ukrajnai infrastruktúrára, hanem az emberi hanyagság és figyelmetlenség is. A híd újjáépítése várhatóan egy évig tart majd.

 

eltávolítás szovjet emlékmű Ukrajna Puskin
Kapcsolódó cikkek