Vége az izgalomnak: helyi, pakisztáni idő szerint 20.30-kor leérkezett a 4200 méteren fekvő alaptáborba a Nanga Parbaton, a világ kilencedik legmagasabb, 8125 méteres csúcsának oldalán Varga Csaba magyar hegymászó, és ezzel sikerrel zárult az expedíció – jelentette a Hazajáró Facebook-portál. Csaba a legtöbb 8 ezer méternél magasabb hegycsúcsot elérő ma élő magyar hegymászó. 

Varga Csaba az alaptáborban - sikerrel zárult a Nanga Parbat expedíció
2023.07.
hegymászó, sport,
Fotó: Hazajáró Facebook

A ritka teljesítmény célja egyrészt az volt, hogy végrehajtója „a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását. Másrészt az akcióval világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett ezzel az expedícióval. 

A nagyváradi hegymászó, építész június 6-án indult neki, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a Himalája-csúcsot. Június 10-én ért fel az alaptáborba, június 12–14 között teljesítette az első, majd 18–21 között a második akklimatizációs kört. Június 29-én hajnalban indult a csúcsra, a 6750 méter magasan fekvő 3-as táborból július 1-jén este 10-kor már közvetlenül a csúcsra indult és 17 órás mászás után másnap, vasárnap  délután 3 körül érte el a Nanga Parbat csúcsát. 

Innen 7 órát ereszkedett, a rögtönzött 4-es táborban kicsit pihent és este 10-kor ért le a 3-as táborba, ahol az éjszakát töltötte, majd ma visszaereszkedett az alaptábora.

Varga Csaba ezzel hat nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. Expedícióját támogatta a Magyarországi Kárpát Egyesület, kommunikációs partnere az MTVA Hazajáró című műsora volt.

Előkerült Varga Csaba: ijesztő volt a csend, de jól van a magyar hegymászó

Csaba tök jól van, erőtől duzzadva ereszkedik az alaptáborba – erről hétfőn délelőtt 11 óra körül beszélt a Világgazdaságnak a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke. Wehner Géza az egyike annak a néhány személynek, akik kapcsolatban állnak a Nanga Parbatot meghódító magyar hegymászóval.

A 8126 méteres csúcson Wehner Géza elmondása szerint akkora volt a szél, hogy a nagyváradi építész-hegymászó nem is tudott bejelentkezni a csapatánál. De természetesen dokumentálta, filmet készített a csúcssikerről.