Közélet

Minden kilométerért vérrel fizet Ukrajna

Az oroszok kiűzéséért nagy árat kell fizetni, az semmiképp sem lesz könnyű feladat.

Ahhoz, hogy Ukrajna visszafoglalja területeit, vérrel kell fizetnie mind Mark Milley amerikai vezérkari főnök, mind Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint. Milley pénteken a washingtoni National Press Club előtt tartott beszédében arról is beszélt, hogy nem lepődött meg azon, hogy az ukrán előretörés lassabb, mint amit sok ember vagy számítógépes modell jósolt, hiszen a tervezőasztalon és a valóságban a háború különbözik egymástól.

A tábornok leszögezte, hogy az ukrán ellentámadás akár hat, nyolc vagy tíz hetet is igénybe vehet és nagyon nehéz lesz a továbbiakban is. Hozzátette, hogy senkinek ne legyenek azzal kapcsolatban illúziói, hogy az offenzíva nagyon hosszú és nagyon véres lesz.

Fotó: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A múlt héten Zelenszkij is elismerte, hogy a támadás a vágyottnál lassabban halad és 

Ukrajna is csak mintegy 130 négyzetkilométer felszabadításáról számolt be, ami csak csekély része az orosz ellenőrzés alatt álló ukrán területeknek.

Pénteken az ukrán elnök arról számolt be, hogy az aktív műveletek minden irányban előre tudtak lépni, míg Hanna Maljar hadügyminiszterhelyettes úgy nyilatkozott, hogy az ellentámadás a tervek szerint alakul és annak sikerét számos különböző katonai feladat szerint kell értékelni. Oroszország elismerte, hogy vesztett némi területeket, ugyanakkor súlyos ukrán veszteségekről is beszámolt – írja a Reuters.

Zelenszkij egy, a spanyol sajtónak adott interjúban arról beszélt, hogy Ukrajna szeretne a július 11-én kezdődő vilniusi NATO-csúcs előtt eredményeket felmutatni, ám minden kilométer életekbe kerül. Az előrenyomulást is azért állították le, hogy kevesebb embert veszítsenek és az ukrán elnök elmondta azt is, hogy óvatosak ebben a kérdésben és mindig inkább azt választják, hogy tartson tovább a művelet, azzal szemben, hogy az több életbe kerüljön.

Az ukrán államfő ezt az interjút azon a napon adta, amikor arra is utasította a katonai vezetést, hogy erősítsék meg az ország északi védelmét, miután Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér Belaruszba érkezett.

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna Mark Milley
Kapcsolódó cikkek