Hatósági ellenőrzés alá vonja Oroszország a területén élő brit diplomaták mozgását – jelentette be az orosz külügyminisztérium. A döntést azután ismertették, hogy a tárcához csütörtök délelőtt bekérették Tom Todd brit ügyvivőt. Az új szabályozás értelmében egy Moszkvát és Jekatyerinburgot körülvevő 120 kilométeres zónán kívül csak előzetes bejelentés után, részletes útiterv leadása mellett utazhatnak majd a brit diplomaták az országban.

Korlátozzák a brit diplomaták mozgását.
Fotó: AFP

Az utazást öt munkanappal előre be kell jelenteniük, az írásos bejelentésnek pedig tartalmaznia kell a dátumot, az utazás módját és konkrét célját, az utasok és kísérőik nevét, valamint elérhetőségi adatait, az útvonalat és a lefoglalt szállás megnevezését. A külügyminisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy a bejelentett intézkedés válaszlépés London Oroszországgal szemben foganatosított ellenséges lépéseire és arra, hogy a brit kormány a közelmúltban ellehetetlenítette az Egyesült Királyságban működő orosz diplomáciai képviselet normális működését.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az orosz–ukrán háború kitörése után, 2023. januárig összesen 574 orosz diplomatát utasítottak ki nyugati országokból és az Amerikai Egyesült Államok csendes-óceáni szövetséges államaiból. Bulgáriát 83 orosz diplomatának kellett elhagynia, közülük 70-nek egyszerre, tavaly júniusban. Lengyelországból 45, Németországból 40, Szlovákiából 35, Franciaországból 35, Szlovéniából 33, Olaszországból 30, az Egyesült Államokból 28 diplomatának kellett idő előtt távoznia.

Moszkva a legtöbb ilyen lépésre hasonlóan válaszolt, azaz Oroszország is több nyugati diplomatát utasított ki az országból.

Bezáratják Finnország szentpétervári konzulátusát az oroszok, és diplomatákat utasítanak ki

A moszkvai kormány bezáratja Finnország szentpétervári konzulátusát, és kiutasít kilenc finn diplomatát – tájékoztatott az orosz külügyminisztérium, amely egyúttal bekérette Finnország moszkvai nagykövetét, Antti Helanterát is. A lépés válasz arra, hogy Helsinki június elején szintén kiutasított kilenc orosz diplomatát.