Közélet

Megérkezett Moszkva válasza az orosz diplomaták kiutasítására: bezáratják a szentpétervári svéd főkonzulátust

Oroszország szeptember 1-jétől megszünteti göteborgi főkonzulátusának tevékenységét.

Válaszul Svédország vele szemben tanúsított konfrontatív politikájára, Oroszország szeptember 1-jétől megszünteti göteborgi főkonzulátusának tevékenységét, és ugyanezzel a hatállyal visszavonja hozzájárulását a szentpétervári svéd főkonzulátus tevékenységéhez.

Flags,Of,Russia,And,Sweden
Fotó: Shutterstock

Erről csütörtökön adott ki tájékoztatást az orosz külügyminisztérium, miután bekérette Svédország moszkvai nagykövetét, és közölte vele a döntést. Az indoklás szerint Moszkva Stockholm részéről nyíltan ellenséges cselekedetnek minősítette, hogy április 25-én a svédországi orosz diplomáciai képviselet öt alkalmazottját nemkívánatos személynek minősítették. 

A svéd hatóságok ezen intézkedése tovább súlyosbította a kétoldalú kapcsolatokban kialakult helyzetet, 

amely példátlan mélypontra jutott, egyebek között a Svédországban zajló oroszellenes kampány következtében – hangsúlyozta az orosz diplomáciai tárca.

Az orosz fél válaszlépésként öt svéd diplomatát, köztük a moszkvai svéd nagykövetség védelmi attaséjának három munkatársát nyilvánította nemkívánatos személynek. Az érintettek számára előírták, hogy ugyanabban az időkeretben hagyják el Oroszországot, mint amelyet a svéd hatóságok az orosz külszolgálatosok távozására engedélyeztek. 

Svédország gőzerővel fejleszti a hadseregét, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz

A skandináv ország igyekszik megnyugtatni a NATO-t, hogy nem csak a szövetség szoknyája alá akar bújni.

 

 

svéd főkonzulátus Svédország válaszlépés Moszkva nagykövet
Kapcsolódó cikkek