Társadalmi egyeztetésen van az a tervezet, amely szerint összevonják az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központot. A Belügyminisztérium nyilvánossá tette és  társadalmi egyeztetésre bocsátotta az összevonásról szóló tervezetet. Utóbbi szerint a két szervezet augusztustól Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ néven működne tovább.

MÜLLER Cecília
Augusztustól Müller Cecília felügyelheti a gyógyszerpiacot is.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rendelettervezet az újonnan alakuló Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ létrehozásával és működésével kapcsolatosan szükségessé váló kormányrendelet-módosításokat tartalmazza a két elődintézmény jelenlegi feladatainak egy szervezeti keretben való ellátása érdekében. Mint fogalmaznak: „a rendelethez kapcsolódó indokolás közzététele nem indokolt”. 

Az észrevételeket július 15-ig várják.

Az összevonásról szóló híradások emlékeztetnek, hogy már korábban is voltak értesülések, amelyeket csak erősített, hogy a belügyminiszter június végén visszavonta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának a megbízatását. Utóbbi a Magyar Hanghoz eljutott búcsúlevelében úgy fogalmazott, hogy küszöbön álló egyesüléssel tovább emelkedhet a hatósági munka színvonala.