Közélet

Mitől robbant ki nevetésben Meloni és Sunak a NATO-csúcson? – megy a találgatás

Még meg sem érkezett mindenki a vilniusi csúcsra, máris összeszólalkoztak a résztvevők a háborútól szenvedő Ukrajna meghívásának kérdésén, a találkozó mégsem telt vidám és kívülről megmagyarázhatatlan momentumok nélkül.

Második napjába lépett a vilniusi NATO-csúcsértekezlet, ami azzal kezdődött, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – még mielőtt megérkezett volna – gyávának nevezte a katonai szövetséget, amiért nem készül világos tagsági meghívást Kijev elé tenni. A háttér a háború, a vidám pillanatok azonban nem maradtak el a csúcson, ahol nem mindent a nyilatkozatok mutatnak meg, sok dolog a háttérben zajlik, és akár a jelekből is olvasni lehet.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Nemcsak vidám, de szinte harsogóan vidám – és megmagyarázhatatlan – momentum is akadt: egy mobiltelefon fölé hajolva az olasz és a brit kormányfő, Giorgia Meloni és Rishi Sunak egyszer csak közös nevetésben tört ki. Most nagyon sokan találgatják, vajon mit láthattak az okoskészüléken – többek közt a Visegrád 24.

A portál Twitter-bejegyzésében fel is teszi a kérdést: mit gondolunk, min nevettek a politikusok? Majd hozzáteszi – bölcsen, hiszen nincs hivatalos reakció –, hogy csak téves válaszokat várnak. Kapnak is bőven, a Vagyimir Putyin orosz elnököt lepofozó giftől a Leopard tankig.

A jelenetre szintén felfigyelő BBC-nek is van saját ötlete: a saját élő tudósításukra tippelnek. Közölnek is még jó pár vidám csúcsfotót, például amelyen Volodimir Zelenszkij és neje, valamint Emmanuel Macron elnök felesége mutatja ki a jókedvét, miközben a francia államfő a háttérben gondterhelten más irányba, a távolba mered.

Ez a másik irány talán dél-délkeletre az ukrajnai front, ahol szerdán is ugyanaz történik, mint a találkozó első napján, vagy előtte. Röppennek a drónok, robbannak a védelmi vonalak, egy-egy pályaudvarra netán épp befutnak a Joe Biden vagy Vlagyimir Putyin küldte kazettás lövedékek, miközben az amerikai elnök Vilniusban arról tárgyal, hogyan hívják majd meg Ukrajnát a NATO-ba, miután egyszer (nem tudni, mikor) véget ér a háború – ugyanaz az ígéret, amelyet a 2008-as bukaresti csúcson tettek az ukránoknak és a grúzoknak, mielőtt mindkét exszovjet országba begördültek az orosz tankok.

Egy kevésbé felszabadult momentum a NATO-csúcsról: a magyar és a horvát miniszterelnök. Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Maga Zelenszkij sem keddi füstölgő önmagát mutatja a csúcson, hiszen háborúját az oroszok ellen akkor sem tudja folytatni a nyugati politikusok támogatása nélkül, ha meghívják országát a NATO-ba, és különösen akkor, ha nem. Külön találkozott például Sunakkal, aki ezúttal kacajt nem mutatott, de sok szívélyes mosolyt igen. 

Hogy pontosan miről beszéltek és egyeztek meg, ugyanúgy nem lehet tudni, mint Meloni nevetésének okát, hiszen ezt a találkozót olyan titkolózás övezte, hogy négyszemközt folyt. Annyit lehet tudni, hogy Zelenszkij – aki tegnap a BBC megfogalmazásában „az ajtón dörömbölt” – a keddi kommünikéhez képest több biztonsági garanciát szeretne kapni.

Sikerül-e még valamit kipasszíroznia az összesereglett nyugati vezetőkből, a következő órákban kiderül (vagy akkor sem). Mindenesetre az ukrán elnök még több kétoldalú megbeszélést tervez a csúcstalálkozón, a jelentések szerint többek közt az amerikaiakkal, a németekkel, a hollandokkal, a kanadaiakkal és a japánokkal.

Egy háború félezer napja – Gyilkolnak, rombolnak, és nem látszik a vége Ukrajnában

Szombaton ötszázadik napjába lépett az ukrajnai háború, a 21. század legvéresebb európai katonai konfliktusa. A mérleg: mérhetetlen pusztítás emberéletben és anyagiakban. A felek nem mutatnak hajlandóságot a harcok lezárására, és miután már száz napokban mérjük a háború hosszát, teljesen kiszámíthatatlan, hány van még vissza, mielőtt beköszönt a béke.

 

csúcsértekezlet Meloni Volodimir Zelenszkij nato Rishi Sunak
Kapcsolódó cikkek