Közélet

Ukrán támadás érte a krími hidat, civilek vesztették életüket

A krími híd felrobbantása az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az Ukrán Haditengerészet közös akciója volt – írták kijevi források. A hírek szerint egy drón csapott le a félszigetet Krasznodar régióval összekötő hídra.

Dróncsapást mért az Ukrán Haditengerészet és az Ukrán Biztonsági Szolgálat a krími hídra. A támadásban a híd jelentősen megrongálódott, két civil pedig életét vesztette. Egy kislányt mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Voting for Anadolu Agency's Photos of the Year contest kicks off / News
A fotó a krími híd 2022-ben történt megtámadásakor készült, ehhez a cikkhez illusztrációként szolgál.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az orosz média egyelőre nem ismeri el a híd elleni támadást, a TASZSZ orosz állami hírügynökség csak vészhelyzetről írt hétfő reggel. Kijev nem ismeri el, hogy köze lenne a támadáshoz. Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője, Natalija Gumenyuk szerint a híd elleni támadás egy orosz provokáció, amellyel Oroszország ki akar hátrálni a fekete-tengeri gabonaegyezményből – erről a Kyiv Independent írt.

Tragédia történt a krími hídon, a forgalmat leállították, és senkit nem engednek a helyszín közelébe

A Krím félsziget oroszok által megbízott vezetője nem részletezte, hogy miért kellett lezárni a hidat. A helyi vezetés azt kéri a lakosoktól és a turistáktól, hogy kerüljék a hidat, a félszigetet pedig az Ukrajnától elcsatolt új területek felé hagyják el. A belgorodi kormányzó Telegram-csatornáján azt írta, hogy a hídon egy helyi családot ért tragédia, a szülők meghaltak, kislányukat mentőhelikopter vitte kórházba.

Az orosz média arról számolt be, hogy két robbanást lehetett hallani hétfő hajnalban a hídnál. Egyet 3 óra 4 perckor, illetve a következőt 3 óra 20 perckor.

 

félsziget krími híd Ukrán Haditengerészet dróncsapás
Kapcsolódó cikkek