Közélet

A fehéroroszok elvágták a Wagner táborát az internettől, Prigozsin halott

A Visegrád 24 jelentése szerint a fehérorosz hatóságok elvágták az internetforgalmat Tale falu régiójában, ahol az országban állomásozó Wagner-harcosok fő tábora van.

Fehéroroszország megszüntette az internet forgalmat Tale falu környékén, ahol a Wagner-csoport fő tábora helyezkedik el az országban – jelentette az X-en (a volt Twitteren) a Visegrád 24, miután lezuhant egy repülőgép Oroszországban, és a jelentések szerint a szerencsétlenségben életét vesztette Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg fővezére és több helyettese is.

Lukasenka, fehérorosz
Fotó: Natalia  Kolesnikova

Az ukrajnai háborúban korábban kulcsszerepet játszó orosz zsoldoscsoport harcosai szétszórtan helyezkednek el, és Prigozsin két hónapja zajlott rövidéletű lázadása után jelentek meg nagy tömegben a Moszkvával szövetséges, Ukrajnával szomszédos országban.

A Visegrád 24 szerint az internetet elvágó intézkedés arra utalhat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz szövetségese, Aljakszandr Lukasenka elnök azt igyekeznek megakadályozni, hogy a Wagner egymástól elszakított részei kommunikálni tudjanak egymással és gyors együttes reagálásra szánják el magukat.

Nem derül ki a rövid posztból, hogy az intézkedés azután történt-e, hogy megérkeztek a Prigozsin haláláról szóló hírek, vagy ezeket megelőzően. 

Mindenesetre egy külön posztban egy olyan videót is közölnek, amelyen állításuk szerint – számunkra nem ellenőrizhetően – maszkos Wagner-zsoldosok szerepelnek, akik akciót ígérnek. 

Egy harmadik posztban arra emlékeztetnek, hogy az Egyesült Államok már két napja figyelmeztette egy minszki nagykövetségi közleményben az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba, és az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot. Az amerikai hírszerzés előre rábukkanhatott pletykákra, hogy valami történni fog a Wagner házatáján – következtettek.

 

Prigozsin Wagner Fehéroroszország internet
Kapcsolódó cikkek