Közélet

A szakértő szerint a háttérből támogatták Prigozsint, de megvédeni nem tudták

A Kreml tagadja, hogy közük lenne a Wagner-vezér halálához. Jevgenyij Prigozsin ismerte a politikai hadszínteret, mégis túltolta a kritikát.

Noha az immár 548. napja tartó orosz–ukrán háborúban az ukrán ellentámadás ellenére hetek óta az állóháború dominál, szerda óta a harcokban korábban fontos szerepet betöltő Wagner csoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a halála szolgáltatja a fő témát. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a repülőgép-szerencsétlenség merénylet volt, amely mögött az orosz vezetés állt. Vlagyimir Putyin orosz elnök szemében nyilatkozatai és júniusi puccskísérlete miatt is szálka volt egykori kulcsembere.

Fotó: HANDOUT / AFP

A zsoldosvezér halála után kérdésessé vált a Wagner csoport sorsa is, a Kreml terve a zsoldossereg bekebelezése lehet. Bár Prigozsinban az oroszok többsége nem bízott, sokan egyetértettek abban, hogy kritikái a hadsereg vezetése felé megalapozottak voltak.

Prigozsin a tévében arról beszélt, hogy ő Oroszország nagyságát védi meg a világban. A legutóbbi nyilatkozata már az utolsó csepp volt a pohárban

– nyilatkozta Jaroszlav Csornohor politológus, az ukrán Prisma Központ orosz és belorusz tanulmányok programjának igazgatója az Unian ukrán hírügynökségnek.

A szakember szerint Prigozsin megengedte magának, hogy rendszeresen Putyin és a Kreml ellen szólaljon fel. Úgy véli, hogy nem önhatalmúlag cselekedett, valaki támogatta őt ebben. Arra használhatták Prigozsint, hogy nyomást gyakoroljon Putyinra, és főként a Sojgu-Geraszimov-féle érdekcsoport semlegesítésére.

Számíthatott valamilyen garanciákra, amelyeket ígértek neki. De milyen garanciák lehetnek Putyinnal szemben? Ukrajna jól tudja, hogy az oroszokkal kötött megállapodások semmit sem érnek. Prigozsinnak is tudnia kellett ezt, hiszen tökéletesen ismerte az orosz belpolitikát

– tette hozzá Csernohor.

A merénylettel kapcsolatban péntek kora délután a moszkvai vezetés is megszólalt – adta hírül a Reuters. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov teljes hazugságnak nevezte azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a Wagner-vezért az orosz vezetés parancsára gyilkolták már. Sőt, a Kreml egyelőre vonakodott megerősíteni a halálhírt, arra hivatkozva, hogy megvárják a hivatalos vizsgálatok eredményét.

Putyin felnevelte, felhasználta, majd elpusztította saját teremtményét

Hősi halottat csinálhatnak Jevgenyij Prigozsinból, pedig a britek hangsúlyozzák, egy könyörtelen gyilkosról van szó, aki veszélyt jelentett Vlagyimir Putyin hatalmára.

 

Jevgenyij Prigozsin Putyin Kreml
Kapcsolódó cikkek