Közélet

Az oroszok fele egyetértett Prigozsinnal, mégsem bíztak benne

Az elhunyt zsoldosvezér hazájában is megosztó személynek számított. Jevgenyij Prigozsin likvidálása után kérdéses a Wagner csoport jövője.

A Wagner csoport nevű orosz magánhadsereg felsővezetése, köztük a zsoldosok vezére, Jevgenyij Prigozsin szerdán életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben. Nagy valószínűség szerint nem baleset volt, hanem Oroszország állhat a merénylet mögött. Prigozsin kegyvesztetté vált júniusi, alig 24 órás puccskísérletét követően, de nagyra nőtt befolyása már korábban is szálka volt az orosz vezetés szemében.

Fotó: VLADIMIR NIKOLAYEV / AFP

A Statista legfrissebb felmérésében arra kereste a válasz, hogy a zsoldosvezér mennyire népszerű az oroszok körében, illetve mennyire értenek egyet nézeteivel. Az elemzéshez hozzátartozik, hogy a megkérdezések és az adatfelvétel idején Prigozsin még életben volt.

Az eredmények alapján a Wagner-lázadás nemcsak az ország vezetői körében, hanem a lakosság szerint is rosszat tett Prigozsinnak, a vele szembeni bizalom csökkent. Az oroszok 26 százaléka nyilatkozott róla úgy, hogy teljes mértékben vagy részben megbízhatónak tartja a zsoldosvezért, miközben 50 százalékuk azt állította, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mértékben bízna meg benne.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire voltak jogosak Prigozsin kritikái, már sokkal árnyaltabb a kép.

A válaszadók 46 százaléka szerint vagy többnyire, vagy akár teljes mértékben igaza volt a Wagner csoport első emberének az orosz védelmi minisztériummal szemben megfogalmazott aggodalmai,

amikor is inkompetenciával, korrupcióval és az orosz háborús halottak számának szándékos elhallgatásával vádolta meg a hadsereg vezetését. Az oroszok mindössze 30 százaléka gondolja azt, hogy a zsoldosvezér vádjai alaptalanok voltak.

Az oldal az orosz Levada Elemzőközpont kutatására hivatkozik, amely arra is rákérdezett, hogy mik lehettek Prigozsin motivációi. A válaszadók 21 százaléka szerint önös érdekből cselekedett a lázadás során, 19 százalék gondolta azt, hogy az ország katonai vezetésével kapcsolatos megalapozott kritikái motiválták, 17 százalék pedig azon az állásponton van, hogy a két fél közötti konfliktust csupán egy félreértés okozta.

Hot dog árusból a világ leghíresebb zsoldosvezére: ki volt Jevgenyij Prigozsin?

A Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin meghalt. A zsoldosvezér magánrepülőjén utazott Oroszországba, amikor a gépét lelőtték. A támadásért feltehetően Oroszország a felelős. Prigozsin és katonái 2023 júniusában egy rövid felkelést indítottak a moszkvai vezetés ellen, ám végül elhagyták Oroszországot. Ki volt Jevgenyij Prigozsin? Hogyan lett egy hot dog árusból a világ leghíresebb zsoldosseregének a vezetője?

 

 

Jevgenyi Prigozsin wagner-csoport Oroszország lakosság
Kapcsolódó cikkek