Közélet

Putyin felnevelte, felhasználta, majd elpusztította saját teremtményét

Hősi halottat csinálhatnak Jevgenyij Prigozsinból, pedig a britek hangsúlyozzák, egy könyörtelen gyilkosról van szó, aki veszélyt jelentett Vlagyimir Putyin hatalmára.

Bűnöző és könyörtelen gyilkos volt. Kedvenc kivégzési módszere az volt, hogy kalapáccsal zúzta szét áldozatainak koponyáját. Senki ne sajnálja Jevgenyij Prigozsin halálát – többek között erről írt Dominic Waghorn, a Sky News szerkesztője véleménycikkében.

Fotó: AFP

A szakértő szerint a Wagner-sereg vezére volt az egyetlen orosz, aki az egész világ előtt szembe mert szállni Vlagyimir Putyinnal, és talán ő jelentette a legnagyobb veszélyt az orosz elnök uralmára. Nem véletlen, hogy Joe Biden amerikai elnök nem először utalt arra, hogy Putyin ölethette meg a katonát.

A Sky News szakértője is feltételes módban fogalmaz, hogy az az ember ölhette meg Prigozsint, aki megalkotta, de azt is hozzáteszi, Putyin a gengszterpolitikájának megfelelően zárta le az ügyet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Afrikában rengeteg embert mészároltak le a zsoldosok, és az ukrajnai háborúban is kulcsszerepet kaptak.

Waghorn rámutatott, hogy bár Prigozsin egyszerűen egy szörnyeteg, akit Putyin felnevelt, felhasznált, majd elpusztított, fennáll a veszélye annak, hogy hősi halottat csinálnak belőle.

Szentpéterváron már megemlékeztek a Wagner-vezérről virágokkal és gyertyákkal.

Wagner head Prigozhin killed in private jet crash in Russia's Tver region
Fotó: Anadolu Agency via AFP

 

 

 

wagner Prigozsint halál Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek