Közélet

A valaha mért legmagasabb vízszint alatt tetőzött a Dráva, de a veszély még nem hárult el

A folyón levonuló árhullám pénteken, a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei azonban továbbra sem pihenhetnek, a hatalmas víztömeg miatt ugyanis különböző árvízi jelenségek alakultak ki.

A Dráva folyón levonuló árhullám 2023. augusztus 11-én, pénteken, a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál, a valaha mért legmagasabb vízszint alatt 10 centivel – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A szervezet kiemeli, hogy a védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek a helyszíneken továbbra is fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén pedig beavatkoznak. 

20230806 Csákánydoroszló Árvíz a Rába folyón.Fotó: Csudai Sándor  CSS  Origo A képen: homokzsákok
Fotó: Csudai Sándor / Origo 

Az OVF felhívja a figyelmet arra, hogy az országban továbbra is közel 200 kilométer hosszan van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség. Szerintük jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken az elkövetkező néhány napban nem kell csapadékra számítani, tehát 

az árhullámoknak nincs utánpótlása.  

A Rába a felső szakaszokon szintén mindenhol apad. A folyó Győrnél tegnap, a délelőtti órákban tetőzött 435 centiméteres vízállással, készültséget ezért ott nem kellett elrendelni. A Mura vízgyűjtőjén a következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani, tehát ott is folytatódik az apadás. 

A már említett Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken, és mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes kollégák egy részét átvezényelte a drávaszabolcsira. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiemeli, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, hiszen 

a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások,

ezeket a vészőröknek pedig minden esetben meg kell jelölniük, figyelemmel kísérniük. Amennyiben az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben.  

Ahol szükség volt rá, a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása, elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben – tették hozzá.

 

tetőzés legmagasabb vízszint Országos Vízügyi Főigazgatóság árhullám Dráva
Kapcsolódó cikkek