Közélet

Sorra dőlnek a melegrekordok Spanyolországban, az újabb hőhullám tovább növeli az erdőtüzek kockázatát

Idén nyáron már a negyedik hőhullám sújtja Spanyolországot. Szerdán a hőmérő higanyszála akár 44 Celsius-fokra is felkúszhat.

Idén nyáron már a negyedik hőhullámmal kénytelen megbirkózni Spanyolország, a hőség még legalább csütörtökig eltart, és növeli az erdőtüzek kockázatát is – közölte hétfőn a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet).

A heat wave hits Barcelona during the first weeks of July, in Barcelona, Spain, on July 11, 2023. This is expected to be a summer with record temperatures in many parts of Spain due to climate change. (Photo by Marc Asensio/NurPhoto) (Photo by Marc Asensio / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az idei nyáron rekordhőmérsékletek dőlnek meg Spanyolország számos részén az éghajlatváltozás miatt.  
Fotó: Marc Asensio /AFP

A kánikula csúcspontját szerdára várják, a hőmérő higanyszála akár 44 Celsius-fokra is kúszhat Madrid térségében,

valamint Jaén és Andalúzia tartományokban. ezekben a régiókban vörös riasztást adnak ki.

Hétfőn 42 Celsius-fokos hőségre számítottak Andalúziában. Számos helyen a hőhullám miatt trópusi éjszakákra kell berendezkedni 20-25 Celsius-fokos éjjeli hőmérséklet mellett. A turisták körében közkedvelt Baleár-szigeteket, Mallorcát és a földközi-tengeri partvidéket ugyanakkor elkerüli a kánikula.

Spanyolországban emellett súlyos gondot okoznak az erdőtüzek. Az utóbbi napokban két tűzvészt csak nagy nehezen – több evakuálás, áramkimaradás és útzárlat árán – tudtak megfékezni.

Portugáliában szintén több helyen pusztít erdőtűz. A legsúlyosabb a hétvégén Castelo Branco és Proenca-a-Nova körzetekben mintegy hétezer hektár erdőséget perzselt fel. Ez utóbbit csak hétfőre sikerült megfékezni, de a délnyugati Odemira, a központi fekvésű Ourém és az északi Mangualde területén máris további tűzfészkek ellen küzdenek a katasztrófavédelmi hatóságok.

Spanyolországhoz hasonlóan Portugáliában is erdőtüzek fokozott veszélyére figyelmeztettek a hatóságok az elkövetkezendő napokban.

 

hőhullám Andalúzia Mallorca
Kapcsolódó cikkek