Közélet

Az orosz–ukrán háború 540. napja – friss hírek

Majdnem kétmillió forint, vagy akár több éves szabadságvesztés járhat Oroszországban a háborús képek terjesztéséért – erre tett javaslatot az orosz kormány a Kreml-ben. A törvényjavaslat szerint kizárólag az orosz védelmi minisztérium által közzétett képek és videók kerülhetnének be a médiába. A jogszabály célja, hogy ne terjedhessenek Oroszországban olyan felvételek, amik az orosz sereg kudarcait mutatják be.

Az orosz kormány javaslatot tett az orosz katonai tevékenységeket ábrázoló képek betiltására – írta jelentésében az Institute for the Study of War (ISW).

Military mobility of the Ukrainian Army in the direction of Torske frontline
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A javaslat szerint a jövőben tilos lenne olyan fényképeket és videókat megosztani a médiában, amelyek orosz katonai helyszíneken készültek, illetve katonai cselekményeket mutatnak be.

A javasolt módosítás megtiltja olyan videók vagy fényképek terjesztését, amelyek az orosz hadsereg egy elemének vereségét igazolhatják 

– írta jelentésében az ISW. A jogszabály a vétkeseket 500 ezer rubelig (körülbelül 1,9 millió forint) terjedő pénzbírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja. A tilalom alól egyedül az orosz védelmi minisztériumtól származó tartalmak képeznek kivételt.

Az ISW azt írta, hogy hasonló törvényt vezettek be a Krím-félszigeten, a krími hidak elleni ukrán dróntámadások után.

Az ISW a jogszabályt úgy értelmezi, hogy a Kreml igyekszik teljes ellenőrzése alá vonni az orosz hírközlést, különösen az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban.

Orosz altábornagy: előrenyomultak a csapatok Kupjanszknál

A donyecki régióban a szemben álló felek megpróbálják elragadni egymástól a stratégiai kezdeményezést.

Az ukránok folytatják az ellentámadást

Miközben Moszkvában az információk terjedését korlátozó jogszabályokat alkotnak, az ukránok folytatják az ellentámadást. A Kyiv Independent arról írt, hogy Zaporizzsja és Donyeck megyékben sikerült kisebb területeket megszerezniük az orosz csapatoktól. Zaporizzsjában a térség nyugati részén, Robotynétól északkeletre nyomultak előre. Az ukrán hírek nagyobb sikerekről szóltak.

Donyeck megyében Urozsaint foglalták el a hírek szerint az ukránok.

 

19:44

A NATO-főtitkár szerint Kijev dönti el, hogy mikor ér véget a háború

Egyedül Kijev dönti el, mikor teljesülnek azok a feltételek, amelyek az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyaláshoz szükségesek” – mondta csütörtökön Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a norvégiai Arendalban.

18:39

Meghosszabbították az általános mozgósítást Ukrajnában, a jövő év tavaszáig biztosan nem lesznek választások

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a parlament által július 27-én elfogadott törvényeket a hadiállapot és az általános mozgósítás további 90 nappal – 2023. november 15-ig – történő meghosszabbításáról. Zelenszkij szerint még a harcok gyors lezárása esetén is legkorábban 2024 tavaszán lehetne választásokat tartani.

18:24

Putyin a megszállt területekig kiépítené a vasutat

Eljött az ideje a Moszkva és Szentpétervár közötti nagy sebességű vasútvonal megvalósításának, az utazás ideje a jelenlegi négy óráról 2 óra 15 percre csökken majd – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön az orosz fővárosban. Putyin azt is mondta, hogy a gyorsvasúthálózatot a továbbiakban ki kell majd terjeszteni Nyizsnyij Novgorod, Voronyezs, Kazany, Donyeck, Luhanszk és más városok, köztük Minszk felé is. 

 

15:59

Két orosz helikoptert is lelőtt az ukrán hadsereg

Az ukrán erők csütörtökön pár óra alatt két orosz helikoptert is lelőttek az ország keleti részében zajló harcok közben.

Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka arról számolt be, hogy reggel lelőttek egy orosz K-52-es típusú harci helikoptert a Donyeck megyei Bahmutnál. Nem sokkal később a 47. ukrán különálló gépesített dandár közölte a Facebookon, hogy tagjai megsemmisítettek egy szintén K-52-es orosz helikoptert a Zaporizzsja megyei Robotine településnél.

15:37

Két fronton verték vissza az ukrán ellentámadást az oroszok

Az orosz erőknek Donyeck és Kupjanszk környékén sikerült előrenyomulniuk, és mind itt, mind pedig a front más szakaszain több ukrán ellentámadást visszaverniük – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

13:44

Ukrajna felélesztené az afrikai kapcsolatait, és kiűzné Oroszországot a kontinensről

Ki kell szabadítani Afrikát Moszkva szorításából – mondta az ukrán diplomácia vezetője, Dmitro Kuleba. A miniszter kifejtette: Ukrajnának nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon az afrikai országokkal, ezeket a kapcsolatait pedig igyekszik feltámasztani. Arról is beszélt, hogy a Kreml fenyegetéssel és korrupcióval tartja a markában az afrikai nemzeteket.

10:37

Felpörgeti dróngyártását Ukrajna

Jelentősen növeli dróngyártását Ukrajna – mondta szerda éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A politikus kiemelte a drónok fontosságát hazája védelmében az orosz invázióval szemben.

08:30

Hidegháborús létszám: százezer amerikai katona állomásozik Európában

Nincs napirenden a létszám emelése, de Washington nyitott erre, ha igény van rá partnerei részéről.

08:29

Így néz ki belülről egy Humvee páncélozott jármű amikor aknára fut - videó

Brutális videót tettek közzé ukrán források arról, hogyan néz ki belülről egy aknára futó amerikai páncélozótt jármű.

08:28

Moszkva atomcsapás-fenyegetéssel teszteli a Nyugatot

Radikális fordulat történik az orosz külpolitikában, az ukrán háború csak epizód a Nyugattal szembeni harcban.

08:27

Nőttek az orosz termelői árak júliusban

Az idei első hét hónapban ugyan még csökkenés látható, de júliusban már növekedést mutattak az orosz termelői árak. A kormány és a jegybank még messze van az inflációs céljától.

tilalom jogszabály háború média
Kapcsolódó cikkek