Közélet

Az orosz–ukrán háború 548. napja – friss hírek

Prigozsin halála mellett fontos harctéri események is történtek az orosz–ukrán háborúban. A kijevi csapatok partra szálltak a Krím-félszigeten, ami a konfliktus új fejezetét jelentheti.

Jevgenyij Prigozsin halála tartotta lázban az embereket csütörtökön. A világ most azt találgatja, hogy mi lesz a Wagner-csoport sorsa a vezetői nélkül.

Combat readiness and experience training of 57th Brigade of Ukrainian army in Donetsk
Fotó: Muhammed Enes Yildirim / AFP

Folyamatosan érkeztek a találgatások és szivárogtak az információk azzal a lezuhant repülőgéppel kapcsolatban, amin állítólag Prigozsin és a zsoldossereg többi vezetője utazott. Többek úgy vélik, hogy a fejvesztett magánhadsereg felett most a Kreml veheti át az irányítást, ezzel pedig Moszkva ráteheti a kezét a Wagner értékes afrikai érdekeltségeire.

Prigozsin rejtélyes halála: bomba lehetett a repülőgépen – egyre több részlet szivárog ki

Sorra jelennek meg a magyarázatok, hogyan halt meg Prigozsin. Szakértők szerint egy SZU–35-ös vadászgép lőtte le a repülőgépét, mások viszont pokolgépre gyanakodnak.

Prigozsin halála mellett fontos fejlemény volt csütörtökön, hogy egy ukrán alakulatnak sikerült partra szállnia a Krím-félszigeten és Maiak falut el is foglalták. Az, hogy a háború átterjed a Krím szárazföldi részére a konfliktus új fejezetét jelentheti. A félszigetet még 2014-ben annektálta Oroszország, azóta teljes a moszkvai felügyelet a térségben. A Krím közvetlen megtámadása szinte egyenértékű az orosz anyaföld elleni akcióval.

Az ukrán hadsereg támogatásának új fejleménye, hogy Portugália is beszállna az ukrán pilóták F–16-os kiképzésébe. Kijev továbbra sem kapott egyetlen fejlett vadászgépet sem a nyugati támogatóitól, de egyre több az ígéret ezzel kapcsolatban. A gépek visszatartását egyelőre azzal magyarázzák a NATO-tagok, hogy az ukrán pilóták képtelenek lennének elvezetni egy F–16-ost, így a támogatást egyelőre az jelenti, hogy az országok sorban jelentkeznek az ukránok kiképzésére. 

Az F–16-os vadászgépek irányítását akár évekig is tanulhatják a pilóták, de még a legmerészebb becslések is majdnem egy évet jósolnak, mielőtt egy ukrán pilóta éles helyzetben is repülhet egy ilyen géppel.

 

18:29

Putyin kihagyja az indiai G20 csúcstalálkozót

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik Indiába a szeptemberi G20 csúcstalálkozóra – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában. Peszkov szerint Putyin az Ukrajna elleni háborúval van elfoglalva. Az orosz elnök ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

18:25

Az összes holland F–16-ost megkapja Ukrajna

Hollandia 42 repülőgépet ad át az orosz invázióval szemben védekező Ukrajnának hat-nyolc hónapon belül, de néhányat még visszatart az ukrán pilóták kiképzése céljából – mondta el Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a Jevropejszka Pravda ukrán hírportálnak adott, pénteken megjelent interjújában.

17:23

Lukasenko szerint túl durva volt Prigozsin halála ahhoz, hogy Putyin műve legyen

A feltételezett merénylet nem Putyinra vall a fehérorosz elnök szerint azért sem, mert az nem volt professzionális. Azt ugyanakkor Alekszandr Lukasenko nem tudta megmondani, hogy ki okozhatta a Wagner-vezért szállító repülő lezuhanását.

16:07

Orosz szóvivő: meg kell várni, míg a genetikai vizsgálat megerősíti Prigozsin halálát

Hazugságnak nevezte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat az állításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lenne annak a magánrepülőgépnek a lezuhanásához, amelynek utaslistáján a Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt. Peszkov arra szólította fel pénteken az újságírókat, hogy várják meg, amíg a genetikai vizsgálat megerősíti vagy cáfolja Prigozsin halálát.

15:50

Segélyt szavazott meg a fogságba esettek családjának az ukrán parlament

Ukrajna a támogatási rendszer javításával fékezné meg a morál csökkenését. Továbbra is sokan szeretnék megúszni a besorozást.

15:19

Meglepő helyről érkezett kritika az Oroszországgal szembeni szankciókra

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatástalanságáról beszélt Annalena Baerbock német külügyminiszter egy interjú során.

15:10

Kipaterolták az ukrán katasztrófavédelem vezetőjét

Egy belső vizsgálat eredményeként eltávolították a posztjáról az ukrán katasztrófavédelem vezetőjét. A vizsgálat még januárban indult, miután az ország akkori belügyminisztere egy helikopterbalesetben életét vesztette. 

13:43

A szakértő szerint a háttérből támogatták Prigozsint, de megvédeni nem tudták

Kreml tagadja, hogy közük lenne a Wagner-vezér halálához. Jevgenyij Prigozsin ismerte a politikai hadszínteret, mégis túltolta a kritikát.

12:42

Wagner-parancsnokot fogtak a finnek

A finn hatóságok letartóztatták egy, a Wagner-csoporthoz köthető orosz félkatonai szervezet, a neonáci Ruszics-csoport parancsnokát, Jan Petrovszkijt – közölte a finnországi MTV-csatorna, mely azonban nem részletezte az információ forrását.

11:18

Mindössze egy euróért adott túl orosz üzletén a Heineken

Szimbolikus, mindössze egyeurós áron adta el oroszországi üzletét a Heineken, a vevő pedig a csomagolási és kozmetikai piacon tevékenykedő orosz vállalat, az Arnest csoport. 

11:03

Az oroszok fele egyetértett Prigozsinnal, mégsem bíztak benne

Az elhunyt zsoldosvezér hazájában is megosztó személynek számított. Jevgenyij Prigozsin likvidálása után kérdéses a Wagner csoport jövője.

11:02

Prigozsin halálával a Wagner csoportot bekebelezheti a Kreml

Azt ugyan nem tudni, hogy ki ölhette meg Prigozsint és a Wagner csoport többi vezetőjét, de feltételezhető, hogy a halálukkal a Kreml megszerzi az irányítást a vezetés nélkül maradt zsoldosok felett. A Wagner csoport értékes afrikai érdekeltségekkel rendelkezik, amikre így a moszkvai elit teheti rá a kezét.

11:02

Záporoznak a drónok a Krím-félszigetre

Több tucat drónnal támadták meg az ukránok a Krím-félszigetet, egy nappal azt követően, hogy csapataik partra szálltak a Maiak falu mellett. Orosz források szerint a dróntámadás sikertelen volt, az összes pilóta nélküli repülőt hatástalanították.

Ukrajna Wagner prigozsin háború
Kapcsolódó cikkek