Közélet

Az orosz–ukrán háború 553. napja – friss hírek

A Kijev elleni újabb orosz támadások két embert megöltek, egy embert megsebesítettek.

Két ember meghalt, egy harmadik pedig megsebesült Kijevben az augusztus 30-i újabb orosz drón- és rakétatámadások nyomán – jelentette Szerhii Popko, a kijevi városi katonai közigazgatás vezetője a Telegram-csatornáján.

Fotó: AFP

Popko elmondta, hogy két ember akkor halt meg, amikor törmelék zuhant egy kereskedelmi épületre a Sevcsenkivszkij kerületben. Egy 24 éves nő is kórházba került üvegszilánkok okozta sebekkel – jelentette Vitalij Klicsko kijevi polgármester. 

Kijev tavasz óta nem tapasztalt ilyen erőteljes támadást

– mondta Popko.

Dróntörmelék hullott ipari épületekre is a Darnickij és a Sevcsenkivszkij negyedben, és mindkét helyen tüzeket okozott. Más áldozatokról nem érkezett jelentés – számolt be a The Kyiv Independent. A tűzoltók és a katasztrófavédelem dolgozói továbbra is dolgoznak a támadás helyszínén, Klicsko pedig arról számolt be, hogy a Sevcsenkivszkij kerület egyik nyílt részén keletkeztek tüzek.

Tegnap este az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma jelentette be, hogy újabb 250 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának. A tárca közleménye szerint a csomag tartalmaz AIM–9M légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi járművekhez használható eszközöket, 105 és 155 milliméteres tüzérségi lőszereket, egyéb rakétákat, valamint 3 millió darab, kézifegyverbe való lőszert. Az amerikai hadsereg készleteiből azonnal lehívható szállítmányban szerepelnek még aknamentesítő eszközök, akadályromboló lőszerek, páncéltörő rakéták és pótalkatrészek a korábban küldött eszközökhöz.

Az orosz védelmi minisztérium pedig arról számolt be, hogy szerinte ukrán drónok hat orosz régiót vettek célba szerda hajnalban, ami a legnagyobb dróntámadásnak tűnik orosz földön az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta.

 

20:13

A volt német kancellár fia is a béketárgyalások megkezdését sürgeti

Washingtonnak fontos szerepe van a tárgyalások lebonyolításában: az Egyesült Államoknak sürgetnie kell az ukrán elnököt, hogy tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal Peter Brandt szerint.

19:40

Az ukrán hadsereg rést ütött az orosz pajzson, Robotine déli részén halad tovább az ellentámadás

Tovább haladnak Melitopol felé az ukrán csapatok azt követően, hogy elfoglalták a zaporizzsjai Robotine falut. Az oroszok egyelőre nem tudják megállítani a kijevi erőket.

18:49

Harmadik országokon keresztül jutnak hozzá az oroszok a nyugati szankciók alá vont Mercedes limuzinokhoz

Az oroszok a szankciókat harmadik országokon keresztül kerülik ki, az autóktól egészen az okostelefonig minden eljut a nyugati tilalmak alá vetett országba – jelentette ki a német Welt online portál által készített interjúban Robin Brooks amerikai közgazdász, az Institute of International Finance munkatársa. Brooks szerint a Nyugatnak még egy erős fegyver van a kezében: a nyugati olajársapka csökkentése, valamint a tankerhajók exportjának tilalma.

18:31

Rekordmennyiségű LNG-t importál az EU Oroszországból

Az uniós LNG-import 16 százaléka érkezik Oroszországból: az EU-ba érkező cseppfolyósítottföldgáz-export 2023-ban milliárdos bevételt hoz az orosz államnak.

14:47

A Kreml szerint szándékosan ölhették meg Prigozsint

10:44

Újabb nagy dróntámadással sorozták meg az ukránok az orosz területeket

Az észt határhoz közeli Pszkov városára is lecsaptak. Az elmúlt hónapokban sűrűsödtek az ukrán dróntámadások. Úgy tűnik, hogy drónháborúvá fajult az orosz–ukrán háború az elmúlt hetekben. 

HIMARS drón Klicsko Szerhii Popko rakétatámadás
Kapcsolódó cikkek