Közélet

Az orosz vezetés reménykedik, hogy nem lesz szükség kényszersorozásra

Oroszországban egyre nagyobb gondot okoz az újoncok bevonása az Ukrajnában zajló különleges katonai műveletbe. Miután a részleges mozgósítás tavaly ősszel nagy felháborodást keltett az orosz nép körében, a Kreml taktikát váltott. Kedvezményekkel ösztönzik az önkéntes katonai szolgálatot, a jelentkezőknek állami élet- és egészségbiztosítást adnak.

Moszkva kedvezményekkel igyekszik újoncokat találni a hadseregébe, hogy elkerülje a kényszersorozást – írta jelentésében a Institute for the Study of War (ISW).

,September,07,,2022:,Low,View,Of
September 07, 2022: Low view of the legs of army soldiers marching through the streets of during the commemoration of independence.
Fotó: Shutterstock

A szerződéses katonai szolgálatnak a lehető legnagyobb presztízst kell biztosítani Oroszországban

– erről az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev beszélt. Ennek érdekében 

Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 3-án aláírt egy rendeletet, amely állami élet- és egészségbiztosítást ad minden olyan állampolgár számára, aki önkéntesen részt vesz az ukrajnai „különleges hadműveletben” 

számolt be a The Kyiv Independent. A rendelet visszamenőleg, 2022. február 24-től hatályos, tehát azokra is kiterjesztik, akik a háború kitörésétől kezdve rész vettek az invázióban. A jogszabály csak az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezőket érinti.

Az ISW úgy látja, hogy ez a lépés azt jelzi, a Kremlben felmerült a kényszersorozás ötlete az ukrajnai harc folytatásához, de az orosz vezetés ezt láthatóan igyekszik elkerülni. A 2022 őszén bevezetett részleges mozgósítás kifejezetten népszerűtlen döntés volt Oroszországban, így egy szélesebb körű sorozás katasztrofális következményekkel járna.

Elfogták az ukrán tisztet, aki milliókért csempészte ki Ukrajnából a hadköteles férfiakat

Hamis igazolásokat állított ki hadköteles férfiaknak egy kijevi tiszt. A dokumentumokba azt írta, hogy az illető alkalmatlan a katonai szolgálatra, ezért elhagyhatja Ukrajnát. A hamis papírokért tízezer dollárt kért. Ukrajnában a háború miatt a 18–60 év közötti férfiaknak kötelező a katonai szolgálat, és nem hagyhatják el az országot.

Tavaly ősz óta a Kremlben több próbálkozás is volt a katonai állomány bővítésére, például a hadkötelezettségi korhatár emelése, illetve a férfiúi büszkeséget megkörnyékező propaganda.

Az ISW kutatói arra is felfigyeltek, hogy az állami médiából eltűnt az orosz légierő parancsnokának, Mihail Teplinszkijnek a beszéde, amelyben az ukrajnai orosz áldozatokról szólt. Teplinszkij azt állította, hogy a teljes körű invázió kezdete óta az orosz légierő legalább 8500 tagja sebesült vagy halt meg Ukrajnában. Oroszországban rendkívül ritkán fordul el, hogy egy tisztviselő szóba hozza az áldozatok számát, és a hivatalos adatként közölt számokat is fenntartással kell kezelni.

 

ISW kényszerbesorozás sorozás Ukrajna Kreml
Kapcsolódó cikkek