Közélet

Orosz–ukrán háború 531. nap – friss hírek

A kérdéses tankönyvet az ország minden középiskolájában használják majd.

A legújabb, 11. osztálynak szóló orosz történelemkönyvben már az orosz–ukrán háború is helyet kapott, az orosz állam mint történelmi küldetést ábrázolja. A kérdéses tankönyvet az orosz oktatási miniszter, Szergej Krasztov mutatta be, elmondva, hogy az Ukrajna elleni offenzíva céljait szeretnék bemutatni vele.

A mindössze öt hónap alatt megírt tankönyv szerint a háború feladata Ukrajna demilitarizálása és nácimentesítése, vagyis a Kreml korábban megfogalmazott céljai. A könyv az 1945-től napjainkig tartó történelmi eseményeket dolgozza fel – derül ki a The Guardian összefoglalójából.

Fotó: AFP

Az új tankönyv egy újabb eszköze az orosz vezetésnek, hogy a történelmi narratívát uralja az országban, és a vezetésnek megfelelő képet fessen a múltról. Krasztov szerint a most bemutatott könyvet az összes iskolában használják majd.

Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó dicsérte a kiadványt, mondván, az országban egyetlen tankönyv sem készült még el ilyen gyorsan. Hozzátette, hogy 

a megjelent alkotás az állam nézőpontját tükrözi. 

Ennek megfelelően a Krím 2014-es elcsatolása mint a béke megmentése jelenik meg a könyvben. A háború kezdete óta a hazafias nevelés is megjelent az orosz iskolákban, miközben egy diákot elvettek a szüleitől, miután Ukrajnát támogató rajzot készített.

 

20:52

Oroszország nyakán ragadhat a gabonája a rejtett nyugati szankciók miatt

Moszkva kihívásokkal néz szembe a gabonatermékeinek exportját illetően. A hajóhiány, a biztosítási költségek növekedése, illetve a nyugat nem hivatalos embargója miatt Oroszország nyakán marad a gabonája egy jelentős része – írta meg a Reuters.

Az orosz gabonaexportőrök szakszervezetének vezetője szerint rejtett szankciók sújtják az országot. Eduard Zerninre szerint a jelenlegi helyzetben a szállítási és biztosítási költségek annyira megnőttek, hogy Moszkva nem tudja jövedelmezően eladni az agrártermékeket. Bár a nyugati országok hivatalosan nem vetettek ki szankciókat az orosz mezőgazdasági termékekre, de az orosz bankokra és magánszemélyekre kivetett korlátozások hozzájárulnak a költségek növekedéséhez.

20:05

Irán és Oroszország szorosabbra fűzi a katonai együttműködést

Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes, és ellenségeik kívánsága ellenére is folytatódni fog – jelentette ki kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Az Iszlám Köztársaságban hivatalos látogatáson tartózkodó Rjabkovot a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte.

Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat, és a két ország katonai hatóságai szorosan együttműködnek egymással

– húzta alá az orosz diplomata.

Mint mondta, Irán és Oroszország kapcsolatai sok területen fejlődnek, mindamellett „a két államnak még többet kell együttműködnie”. Hozzátette, hogy előrelépést értek el egyebek között a szállítási folyosók és a kereskedelmi tarifák feloldása terén is.

19:13

Az USA szerint a Wagner csoport kihasználja az instabil nigeri helyzetet

A hírhedtté vált orosz zsoldossereg, a Wagner csoport kihasználja a jelenlegi instabil helyzetet Nigerben – véli az Egyesült Államok külügyminisztere. Antony Blinken szerint a puccsot végrehajtó junta a zsoldosok segítségét kérhette a hatalomátvételhez. Köztudott, hogy a Wagner csoport tagjai jelen vannak a Nigerrel szomszédos Maliban.

Blinken nem hiszi, hogy a juntát a Wagner bujtotta fel a puccsra, de úgy gondolja, hogy az oroszok most megpróbálhatják kihasználni az országban kialakult káoszt. Az Egyesült Államok attól tart, hogy a káoszt kihasználva a zsoldosok növelhetik a befolyásukat a Száhel-övezetben – írta meg a BBC.

Mindenhol, ahová a Wagner betette a lábát, halál, pusztítás és kizsákmányolás járt a nyomukban

– mondta kissé költőien Blinken. Hozzátette, hogy Nigerben a helyzet most nagyon bizonytalan. Arról is beszélt, hogy az afrikai országban most az történik, ami bárhol, ahol a Wagner megjelent.

18:28

Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték

Az elmúlt egy napban az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyét is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett – közölték kedden a régiók kormányzói. Az MTI jelentése szerint Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon azt közölte, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette, és tizenhárman megsebesültek a régióban.

A kormányzó a Telegramon azt írta: „Az elmúlt nap folyamán az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról. Az ellenség 18 lövedéket lőtt Herszon városára” – hozzátéve, hogy több lakóépületet és egy közintézményt is találat ért.

Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a régióban végrehajtott orosz támadások következtében. 

Az oroszok fokozták a zaporizzsjai terület ágyúzását, az elmúlt nap során 24 település ellen 105 támadást hajtottak végre” – írta a kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó egy tévéműsorban elmondta, hogy 88-ra emelkedett a Donyeck megyei Pokrovszk elleni orosz támadás sérültjeinek száma, a halálos áldozatok száma továbbra is hét, öt polgári és egy mentést végző személy és egy katona veszette életét. Az előzetes információk szerint már nincsenek emberek a romok alatt.

15:37

Medvegyev biztos benne, hogy Oroszország megnyeri a háborút

Hiába a hetek vagy inkább hónapok óta alig mozduló frontvonalak, és az ukrán ellentámadás nagyon lassú előrenyomulása, számos orosz politikus továbbra is biztos abban, hogy Moszkva képes megnyerni a háborút – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

Oroszország elég erős ahhoz, hogy különleges katonai műveletének minden célját elérje. Annak ellenére is, hogy szinte közvetlen konfrontációba kerül az egész NATO-val

– jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kedden a Telegram-csatornáján.

A korábbi orosz elnök párhuzamot vont a jelenlegi konfliktus, valamint a 2008 augusztusában a szakadár georgiai területen, Dél-Oszétiában lezajlott fejlemények között.

2008 augusztusában is legyőztük ellenségeinket, és Oroszország a saját feltételei szerint biztosította a békét. A győzelem ezúttal is a miénk lesz!

– nyilatkozta Medvegyev, aki pont az említett időszakban, 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke.

14:17

Felmondta a barátságtalan országokkal a kettős adózás elkerüléséről kötött egyezményeit Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely felfüggeszti a kettős adózás elkerülését célzó egyezményt Oroszország és a Moszkva által barátságtalannak minősített – vagyis Oroszország ellen szankciókat bevezető – országok között.

Az állami hírügynökség, a RIA tájékoztatása szerint a lépést még márciusban javasolta a pénz- és a külügyminisztérium – idézi fel a Reuters. A nyugati országok, köztük Magyarország is, számos szankciót vezetett be az Ukrajnában dúló háború miatt orosz vezetők, cégek és termékek ellen.

11:00

Újabb értékes fegyvercsomagot adhat Ukrajnának Washington

Szergej Krasztov háború Ukrajna tankönyv
Kapcsolódó cikkek