Közélet

Az ukrán hadsereg felszabadította Robotinét

Drón- és rakétacsapásokat is váltott a két fél az éjszaka folyamán.

Hajnali ukrán dróntámadásokat hiúsított meg az orosz légvédelem Moszkva és Brjanszk nyugati régióiban az orosz hatóságok hétfői közlése szerint. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról írt a Telegram-csatornáján, hogy a fővárostól délkeletre fekvő Ljuberci kerület légvédelme lőtt le egy Moszkva felé tartó drónt. Az első hírek szerint a támadás sem áldozatot nem követelt, sem kárt nem okozott – tette hozzá, felhívva a figyelmet arra, hogy a sürgősségi szolgálatok a helyszínen vannak.

A hadügyminisztérium szerint hajnali fél öt körül hárították el a Kijev irányította támadást, melynek hatására rövid időre lezárták a moszkvai Domogyedovo és Vnukovo repülőteret az induló és érkező járatok előtt. A légi forgalom azóta újraindult – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség a katasztrófavédelmi szolgálatokra hivatkozva. A repülőterek online adatai szerint hétfő kora reggel 46 járatot töröltek, vagy késtek hétfőn kora reggel.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 3: A Ukrainian drone operator from the 24th Separate Mechanized Brigade stands during the testing of new military equipment including FPV drones on the training area amid Russia-Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 03, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az orosz légvédelem két másik drónt is lelőtt a hétfőre virradó éjjelen az Ukrajnával határos Brjanszki terület fölött 

– olvasható az orosz hadügyminisztérium Telegram-oldalán, mely szerint károkról és sebesültekről nem érkezett jelentés.

Oroszország az éjjel folyamán a Fekete-tengerről indított négy rakétát, amelyből kettőt lelőttek – tájékoztatott az ukrán hadsereg. Azt is közölte, hogy rakétatalálat érte a Krivij Rihi régiót. A helyi hatóságok szerint több magánház megrongálódott, de áldozatokról nem számoltak be.

Két ember azonban meghalt, további kettő pedig könnyebb sérülésekkel került kórházba, valamint kettő eltűnt a közép-ukrajnai Poltavai területet ért orosz rakétatámadások hatására Dmitro Lunyin kormányzó hétfői, ugyancsak Telegramon nyilvánosságra hozott közlése szerint. A támadás célpontja egy ipari létesítmény volt.

Hanna Maljar ukrán hadügyminiszter-helyettes szerint az ukránok visszafoglalták Robotinét. A városban az ukrán hadsereg már korábban felvonta az ukrán zászlót, ám akkor még a település tűz alatt állt. Maljar mostani szavai szerint azonban már felszabadult az orosz megszállás alól.

Elbukott az ukrán ellentámadás az amerikai hírszerzők szerint

Nem akárki szellőztette meg, hanem a befolyásos The Washington Post, hogy az amerikai hírszerzők előrejelzésükben úgy vélik: Ukrajna nem fogja tudni megvalósítani a folyamatban lévő ellentámadás fő célját Oroszország elleni háborújában.

 

 

ukrán hadsereg Ukrajna dróntámadás
Kapcsolódó cikkek