Közélet

Elbukott az ukrán ellentámadás az amerikai hírszerzők szerint

Nem akárki szellőztette meg, hanem a befolyásos The Washington Post, hogy az amerikai hírszerzők előrejelzésükben úgy vélik: Ukrajna nem fogja tudni megvalósítani a folyamatban lévő ellentámadás fő célját Oroszország elleni háborújában.

Sorjáznak a héten a korábbi állásponttól meghökkentően eltérő nyugati kijelentések az ukrajnai háborúról. Néhány napja egy magas rangú NATO-tisztviselő jelentette ki, hogy Ukrajna kialkudhatná csatlakozását a katonai szövetséghez, ha területeket adna fel. Most a befolyásos amerikai fővárosi lap, a The Washington Post szellőztette meg, hogy az amerikai hírszerzők megítélése szerint elbukott a nagy garral beharangozott és nyugati fegyverszállításokkal megtámogatott ukrán offenzíva az orosz csapatok ellen.

Melitopol,,Ukraine.,July,15,,2020.,Railway,Station
Fotó: Shutterstock

A hírszerzői jelentést ismerő, a cikkben meg nem nevezett személyek arról tájékoztatták a Postot, hogy az előrejelzés szerint a nyarat támadó műveletekkel töltő ukrán hadsereg nem lesz képes elérni a délkeleten fekvő Melitopol várost. Ez azt jelentené, hogy nem érik el az ellentámadás fő célját: azt hogy elvágják az orosz megszállás által korábban annektált Krímet Oroszországgal összekötő területcsíkot.

Ez a kemény megállapítás azon alapul, hohy az oroszok „brutális szakértelemmel” védik a megszállt területet egy aknamezők és árkok alkotta falanx segítségével. Ha pedig nincs siker, megindulhat az egymásra mutogatás Kijevben és a nyugati fővárosokban, azt firtatva, mi okozta a fiaskót, annak ellenére, hogy a Nyugat több tízmilliárd dollár értékben öntötte a fegyvereket és a katonai felszerelést Ukrajnába – írta a lap. Amerikában zárt ajtók mögött ez már meg is kezdődött – értesült a lap.

A Melitopoltól több mint 80 kilométerre fekvő Robotinén túlról előrenyomuló ukrán csapatok az amerikaiak szerint sok kilométernyire rekedtek a várostól, és nagyon messzire magától Melitopoltól, ami katonai értelemben a Krím kapuja. Két fontos főút és egy vasútvonal metszésében fekszik, rajta keresztül mozgatják a katonákat és a felszerelést az oroszok a Krím és a megszállt déli ukrajnai területek között.  

A támadás június elején indult, és amint azt a nyugati szakértők várták, a jól kiépített orosz védőállások ellen az ukránok már az első héten súlyos veszteségeket szenvedtek, hiába támogatta őket a frissen szerzett nyugati technika, mint a Bradley harcjárművek és a németek gyártotta Leopard 2 tankok. A modellek ezt előrejelezték, de a szakértők arra számítottak, hogy Kijev elfogadja a nagy veszteségeket az áttörés érdekében.

Nem ez történt, hanem az ukrán hadsereg veszteségmérséklésbe kezdett, úgy, hogy kisebb egységeket próbált meg átjuttatni a frontvonalon több ponton. Ennek révén hídfőket tudtak kialakítani a nyár folyamán. Az utóbbi időben nagyobb erőket vezényeltek a frontra, többek közt Strykerek és Challengerek használatával, de áttörni nem tudtak. 

Az út Melitopol felé óriási kihívásokat rejt, és még a városhoz közelebbi települések, mint Tokmak elfoglalása is rendkívül nehéz  – mondta a lapnak Rob Lee, a Külpolitikai Kutatóintézet (Foreign Policy Research Institute) katonai elemzője.

Oroszországnak három fő védelmi vonala van, és azokon túl megerődített városai. És nem egyszerűen az a kérdés, hogy egyet-kettőt át tudnak-e törni, hanem az, hogy mind a hármat, és azután még marad-e elegendő erejük, hogy valami nagyobb további eredményt érjenek el, mint Tokmak elfoglalása, vagy valami még távolabbié

– mondta a szakember.

A NATO-főtitkár szerint Kijev dönti el, hogy mikor ér véget a háború

Korábban Jens Stoltenberg hivatalvezetője azt mondta, hogy Oroszországnak átadott területekért cserébe kaphat NATO-tagságot Ukrajna.

 

Tokmak ukrán hadsereg fegyverszállítás ellentámadás Melitopol
Kapcsolódó cikkek