Az Egyesült Államok Banglades destabilizálására törekszik, hogy kiterjeszthesse ellenőrzését a Bengáli-öbölre és az Indiai-óceánra 

– jelentette ki csütörtökön Haszina Vazed, a dél-ázsiai ország miniszterelnöke.

Felidézte, hogy az Egyesült Államok menedéket nyújtott Rasíd Csoudhurinak, aki 1975 augusztusában meggyilkolta az ő apját, az országalapító elnököt, Mudzsibur Rahmánt. „Hogy képes egy gyilkosokat bújtató ország emberi jogokról, választásokról és átláthatóságról beszélni?” – kérdezte a bangladesi kormányfő.

Nem sokkal korábban az amerikai külügyminisztérium azzal fenyegetőzött, hogy nem ad vízumot „a demokratikus folyamatokat aláásó” bangladesi politikusoknak. Washington egyúttal szankciókkal sújtotta a bangladesi rendőrség készenléti alakulatának tagjait az emberi jogok súlyos megsértése címén.

Július végén Dakkában tüntetéseket rendeztek az ellenzéki bangladesi nacionalista párt hívei a 2009 óta hatalmon lévő Vazed távozását és egy ügyvivő kormány megalakítását követelve a 2024 januárjában esedékes választásokig.

Ezek a demonstrációk azonban zavargásokba torkollottak, az aktivisták pedig a demokratikus szabadságjogok elnyomásával vádolták meg a miniszterelnököt. A biztonsági erőkkel történt összetűzésekben többtucatnyi rendőr megsebesült, és előállították az ellenzéki párt kilencven támogatóját.