BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oropesa del Mar, 2023. augusztus 2.
Erdőtűz lángjait oltják tűzoltók a kelet-spanyolországi Oropesa del Marban 2023. augusztus 2-án.
MTI/EPA/EFE/Doemench Castelló

Egyre többet ég az EU, de a klímaválság ellenére csökkentik a tűzoltók számát

A szakszervezet vezetője szerint ez az egyenes út a katasztrófa felé.

Folyamatosan csökken a tűzoltók száma az Európai Unióban, annak ellenére, hogy a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb gondot okoznak az erdőtüzek a kontinens sok részén. Az Eurostat adatai szerint a 27 tagállamban összesen 360 ezer tűzoltót alkalmaztak tavaly – 2800-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Odemira, 2023. augusztus 7.
Erdőtüzet oltanak tűzoltók a dél-portugáliai Odemira térségében 2023. augusztus 7-én. A két nappal korábban keletkezett tűz miatt négy környékbeli település lakóit ki kellett költöztetni.
MTI/EPA/LUSA/Luis Forra
Fotó: Luis Forra / MTI / EPA

„A katasztrófához vezető egyenes út csökkenteni a tűzoltók számát egy klímaválság kellős közepén” – reagált a hírre közleményében Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség (European Trade Union Confederation – ETUC) főtitkára.

„Idén nyáron mindenki számára világossá vált, hogy a klímaváltozás miatt megnőtt a tűzveszély, és gondoskodnunk kell róla, hogy a tűzoltóságok rendelkezzenek a szükséges személyzettel és forrásokkal ahhoz, hogy végezhessék életmentő munkájukat” – tette hozzá, és felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák a befektetéseket.

Az Eurostat szerint tíz uniós tagállamban csökkent a tűzoltók száma 2021 és 2022 között, a legnagyobb mértékben Franciaországban, Romániában, Portugáliában, Szlovákiában, Bulgáriában és Belgiumban. Franciaországban most 5400-zal van kevesebb tűzoltó, Romániában 4250-nel, Portugáliában pedig 2907-tel.

Oropesa del Mar, 2023. augusztus 2.
Erdőtűz lángjait oltják tűzoltók a kelet-spanyolországi Oropesa del Marban 2023. augusztus 2-án.
MTI/EPA/EFE/Doemench Castelló
Fotó: Doemench Castelló / MTI / EPA

Ezzel szemben a többi tagországban erősítették a tűzoltóságot, Spanyolországban 617, Olaszországban 546 új munkahelyet teremtettek.

Brüsszel is erőfeszítéseket tesz az EU szerepének erősítése érdekében a katasztrófaelhárításban, és 

már folyamatban van egy olyan állandó tűzoltógépekből álló légiflotta felállítása,

amelyet szükség szerint a leginkább rászoruló országok rendelkezésére bocsáthatnak – emlékeztetett a hírről beszámolva a Politico.

Fotó: Damianidisz Lefterisz

Szakértők figyelmeztetnek, hogy erősíteni kellene a megelőző intézkedéseket is, például javítani az erdőgazdálkodást annak érdekében, hogy jobban megakadályozhassák és kordában tarthassák az erdőtüzeket.

A szárazság és a történelmi léptékben is szokatlan hőség miatt az idén különösen nagy problémát okoztak ez erdőtüzek a kontinensen. Portugáliában szombaton csaptak fel a lángok, és még kedden is több ezer hektár égett. Spanyolországban a héten már a nyár negyedik hőhulláma veszélyezteti az erdőket.

Görögországban néhány hét leforgása alatt 667 tűzeset történt, jelentős részben gyújtogatás következtében, a kormány ezért a büntetési tételek szigorításával és a népesség mentalitásváltásának előmozdításával is küzdene a jövőbeli tűzesetek megelőzésére. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.