Etiópia vizsgálatot indít a szaúdi–jemeni határon több száz állampolgárának meggyilkolásáról szóló, emberi jogi csoport által közzétett jelentéssel kapcsolatban – jelentette be kedden az etióp kormány.

Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP

Az etióp külügyminisztérium közölte, hogy a vizsgálatot a szaúdi hatóságokkal együttműködve fogják lefolytatni.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet hétfőn közzétett jelentésben szemtanúk beszámolóit idézi arról az esetről, amikor a szaúdi határőrök géppisztolyokkal és aknavetőkkel támadtak fegyvertelen etiópokra, akik Jemenből próbáltak átjutni a királyságba.

A minisztérium önmérsékletre szólította fel a lakosságot, és azt tanácsolta, hogy 

a vizsgálat befejezéséig ne spekuláljanak, mondván, hogy a két ország régóta kiváló kapcsolatot ápol egymással.

Egy neve elhallgatását kérő szaúdi kormánytisztviselő megalapozatlannak és nem megbízható forrásokon alapulónak nevezte a HRW jelentését, de nem szolgált bizonyítékkal állítása alátámasztására.

Az ENSZ már kérdőre vonta Szaúd-Arábiát, amiért csapatai tüzet nyitottak a bevándorlókra a háború sújtotta Jemennel közös déli határon.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet 2022-es statisztikái szerint mintegy 750 000 etiópiai él Szaúd-Arábiában, akik közül 450 000 valószínűleg engedély nélkül érkezett az országba. Etiópia északi Tigray régiójában két évig tartó polgárháború miatt emberek tízezrei váltak földönfutóvá.

A fiatalkori munkanélküliséggel küzdő Szaúd-Arábia az etióp kormánnyal együttműködve ezreket küldött vissza szülőhazájukba.