Eddig 93 áldozata van biztosan a Maui szigetén pusztító tűzvésznek, és a szám még emelkedhet. A The Wall Street Journal az Országos Tűzvédelmi Szövetség adatai alapján számba vette az Egyesült Államok legpusztítóbb tüzeit, és a lap azt találta, hogy ennyi áldozata nem volt tűznek az 1918-as észak-minnesotai katasztrófa óta, amely százakkal végzett. 

This handout video grab courtesy of Richard Olsten taken on August 9, 2023 shows smoke billowing from destroyed buildings as wildfires burn across Maui, Hawaii. At least six people have been killed in a wildfire that has razed a Hawaiian town, officials said Wednesday, as desperate residents jumped into the ocean in a bid to escape the fast-moving flames. (Photo by Richard Olsten / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Richard Olsten" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Tűzvész után: a legnagyobb katasztrófa, ami érte Maui szigetét emberemlékezet óta Fotó:  Richard Olsten / AFP

A helybéliek és a turisták, akik engedélyt kaptak, hogy futó látogatást tegyenek a Hawaiihoz tartozó sziget leégett nyugati részébe, lerombolt otthonokat, kiégett autókat és parázsló romokat láthattak. A Lahaina turistavárost elpusztító katasztrófa után a hivatalos becslés szerint több mint 5 milliárd dollárt (1900 milliárd forintot) fog felemészteni az újjáépítés. 

Lahaina központja továbbra is el van kordonozva a hivatalos közlés szerint. Az embereknek azt javasolják, hogy az egész környéket kerüljék el, ahol továbbra is mérgező részecskékkel telített a levegő, illetve hogy viseljenek maszkot és kesztyűt. 

Hawaii állam kormányzója és más helyi hivatalnokok szerint továbbra sincs tisztázva, hogy Maui megyében működtek-e a szerencsétlenség idején a vészszirénák. A kormányzó szerint a tűz olyan gyorsan terjedt, hogy az infrastruktúrára mért csapás eleve meg is akadályozhatta a riadójelzés megszólalását. 

A kedden fellángolt tűz majdnem 9 négyzetkilométernyi területet rombolt le az előzetes felmérés szerint. 

A helyi szolgáltató szerint a Nyugat-Mauit ellátó három áramfővezeték közül az egyiknek már helyreállították a működését. 

A lap szerint helyi tűzvédelmi szakemberek már korábban figyelmeztették a hivatalokat arra, hogy Lahainmában és környékén extrém nagy a tűzveszély, az áramszolgáltató is évek óta aggódik, és még drónokat is forgalomba állított, hogy figyeljék a helyzetet. A tűz fellobbanásának konkrét oka egyelőre nem tudni, mindenesetre az egyik áramvezetéken hibát jelentettek be húsz perccel a tűzről szóló első jelentések előtt – állítja a Whisker Labs hálózatfigyelő cég.  A hiba pontos helyét nem találták meg, de ez volt az első és a legnagyobb kimaradások egyike azon az éjszakán.

Hawaii: sok halott, rengeteg eltűnt ember, és egyre több kérdőjel a pusztító tűzvész körül

Többen nyilvánosan is megkérdőjelezik a hatóságok válságkezelését Hawaiin: az emberek nem értik, miért nem figyelmeztették őket időben, és a lángok hogyan tudtak ilyen gyorsan átterjedni Lahainára. A tűzoltók tehetetlennek érezték magukat.