Miközben Mauin immár 80-ra emelkedett a pusztító tüzek halálos áldozatainak száma, a hawaii királyság egykori fővárosának, Lahainának több lakosa nyilvánosan is megkérdőjelezi a hatóságok válságkezelését: az emberek nem értik, miért nem figyelmeztették őket időben, és a lángok hogyan tudták ilyen gyorsan a porral egyenlővé tenni a turistavárost. Egy helyi lakos a felhívás hiányára panaszkodott, aki még tűzoltóautókat sem látott kiérkezni. Az erdőtűz szerdán kezdődött Mauin, az erős szél miatt azonban gyorsan átterjedt Lahainára. A helyi szolgálatok ezen kívül még Pulehu és Kihei településekre fókuszálnak, ahol még zajlik az oltás.

Fotó: AFP

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a mostani a polinéziai szigetcsoport történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája, megelőzve azt a szökőárt, amely 1960-ban 61 ember halálát okozta Hawaii nagy szigetén, egy évvel azután, hogy az USA konklávé állama lett. 

A keresőkutyák valószínűleg még több halottat találnak majd a romok között az elkövetkező napokban, mégpedig azért, mert az ezer leégett épület átvizsgálása még hátravan Brian Schatz szenátor szerint. 

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy 

a földdel egyenlővé vált Lahainán a tüzet sikerült 85 százalékban megfékezniük a szakembereknek, a parti őrség legalább 17 embert menekített ki a tengerből, míg a helyreállítás költsége akár az 1,3 milliárd dollárt is meghaladhatja. 

Azt már szinte tényként kezelik, hogy nem kapcsolták be a vészjelző szirénákat, pedig Mauinak kiterjedt hálózata van, korábban nyolcvanat szereltek fel belőlük itt, főleg a cunamiveszély miatt.

Fotó: AFP

Josh Green kormányzó a CNN-nek arról beszélt, hogy a kommunikációs csatornák sem működtek megfelelően: a riasztásokat ugyan elküldték a telefonokra, és a helyi tévé- és rádiócsatornákon is igyekeztek figyelmeztetni az embereket, de sok helyen addigra már térerő és áram sem volt. A tűzoltók eleinte a bozóttüzekre koncentráltak, amikor azok tovább terjedtek Lahaina városára. A helyi főparancsnok elmondása szerint olyan gyorsan, hogy nem volt idejük jelezni a helyzet súlyosságát, ráadásul nekik is menekülniük kellett. Richard Bissen, Maui megye főpolgármestere úgy véli: 

Lehetetlen lett volna bármit is tenni, olyan gyorsan történt az egész,

ezért még arra sem emlékszik, hogy megszólaltak-e a szirénák. 

Habár mindenki átfogó vizsgálatot ígért, egy korábbi jelentés már rámutatott a bozóttüzek gyakoriságára a szigeten. Több amerikai médium szerint a Maui megyei vészhelyzeti üzenetek áttekintése azt mutatja, hogy mire kedd reggel Lahaina közelében észlelték az első lángokat, a hatóságok erőit már lekötötte egy sokkal nagyobb tűz a sziget közepén fekvő Kulában. 

Évekbe és dollármilliárdokba kerül majd újraépíteni Hawaii második legnagyobb szigetét a pusztító erdőtüzek után, amelyek nemcsak emberéleteket követeltek, lakóházakat, vállalkozásokat és pótolhatatlan kulturális műemlékeket pusztítottak el, hanem Maui koronavírus-járványból éppen talpra álló gazdaságát is.