Súlyos tüdőgyulladással járó legionáriusbetegségben meghalt öt ember a délkelet-lengyelországi Rzeszów város kórházaiban közölte csütörtökön a lengyel média egészségügyi forrásokra hivatkozva. Négyen idősebb, egyéb megbetegedésekben is szenvedő emberek Rzeszów három különböző kórházában hunytak el szerdai közlemények szerint.

Close,Up,Hand,Of,Elderly,Patient,With,Intravenous,Catheter,For
Close up hand of elderly patient with intravenous catheter for injection plug in hand during lying in hospital ward room
A legtöbb betegnek kórházi ápolásra és megfelelő antibiotikumos kezelésre van szüksége, ha elkapták ezt a súlyos lefolyású tüdőgyulladást.
Fotó: Shutterstock

Az ötödik fertőzött, egy 79 éves asszony haláláról csütörtökön Grzegorz Materna, a városi kórház igazgatója tájékoztatta a PAP hírügynökséget. Jaromir Slaczka, a rzeszówi egészségügyi hatóság vezetője csütörtökön közölte: eddig 76-szor állapították meg a fertőzést a Rzeszówban, illetve a környékbeli járásokban működő kórházakban ápolt betegeknél. A legtöbb, 54 eset a rzeszówi egészségügyi intézményeket érinti írta a távirati iroda.

A fertőzések forrását még nem állapították meg

Rzeszówban a helyi hatóságok vízminták vételét rendelték el a városi vízvezetékrendszerből, kikapcsolták a szökőkutakat, valamint az utóbbi napok hősége miatt működő párakapukat. Csütörtökre virradóan a Kárpátaljai vajdasági hivatal rzeszówi székhelyén összeült a válságstáb, a tanácskozáson részt vett Katarzyna Sójka egészségügyi miniszter is.

Mi a legionárius betegség?

A legionárius betegség egy súlyos lefolyású tüdőgyulladás, amelyet a Legionella baktérium okoz. A betegek körülbelül 5–10 százaléka meghal. Nem betegszik meg mindenki, aki érintkezésbe kerül a Legionella baktériummal. Az egyéb betegségben szenvedők, a dohányosok és az idősebbek nagyobb eséllyel betegednek meg. A tünetek általában kettő–tíz nappal a fertőződést követően jelentkeznek először, de ritka esetekben akár három hét is eltelik az első tünetek megjelenéséig.

A betegség általában lázzal, hidegrázással, fejfájással és izomfájdalmakkal kezdődik.

Ezt követően száraz köhögés és nehézséglégzési tünetek jelentkeznek, amelyek súlyos tüdőgyulladássá fejlődhetnek. A betegek körülbelül egyharmada hasmenést vagy hányást is tapasztal, mintegy felénél tudatzavar és delírium jelentkezik. A legtöbb betegnek kórházi ápolásra és megfelelő antibiotikumos kezelésre van szüksége. A diagnosztizáláshoz speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. A diagnózis gyakran csak az utazók hazatérte után készül el.

Hogyan lehet a legionárius betegséget elkapni?

A legionárius betegség a Legionella baktériumot tartalmazó mikroszkopikus méretű vízcseppek (aeroszolok) belégzésével kapható el. Ezek a baktériumok vízben élnek és megfelelő körülmények között szaporodnak is, például mesterséges vízvezetékrendszerekben találhatók, 20–50°C közötti hőmérsékletű pangó vízben. Legionella tartalmú aeroszolok keletkeznek például csap vagy zuhany megnyitása során, medencékben a felszálló buborékokból vagy egyes légkondicionáló rendszerekből.