Visszautasította és politikai heccnek minősítette egy szombaton megjelent lapinterjúban Kína berlini nagykövete azt a német oktatási miniszter által nyilvánosan megfogalmazott félelmet, miszerint fennáll annak a veszélye, hogy Németországban tanuló kínai diákok kémtevékenységet folytathatnak.

New Year Reception for the Diplomatic Corps
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Vu Ken a Berliner Zeitungnak elmondta, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) figyelmeztetésében hírszerző ügynökségként tüntettek fel egy kínai diákszervezetet.

Egy ilyen lépés véleményem szerint hisztérikus, tébolyodott dolog, olyan szintű Kína-ellenességgé vált, amellyel már foglalkoznunk kell

– nyilatkozta a nagykövet. Hozzátette, a német hivatal szóban forgó figyelmeztetése nem volt több politikai heccnél, amely mérgezi az együttműködés légkörét a két ország között. Egyúttal felszólította a német politikusokat és hatóságokat, hogy „törődjenek a saját dolgukkal, és hagyják békén a kínai diákokat”.

Az erlangen-nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem (FAU) júniusban úgy döntött, visszautasítja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik kizárólag a kínai oktatási minisztérium ösztöndíjával tanulnának tovább Németországban. Akkor Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter arra intett, hogy Kína a legfejlettebb külföldi országokból beszerzett ismeretekkel igyekszik csökkenteni a technológiai különbségeket, és az ezt szolgáló információszerzést stratégiai eszközként használja. 

A tárcavezető egy július végi interjúban méltatta a FAU döntését a kínai ösztöndíjas diákokra vonatkozóan. Arra hivatkozott, hogy ezek a tanulók nem tudnának teljes mértékben élni a német alkotmányban rögzített véleménynyilvánítási és akadémiai szabadság lehetőségével, hiszen teljesen a pekingi minisztériumtól függenek.

Imádják Kínát a német agrártermelők, a disznóhús nagy fájdalom

Berlin elsődleges célja a német sertéshús importtilalmának a feloldása.